Разрабатывается закон о расчете с кредиторами банка "Украина"

09.09.2003, 12:23

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности готовит к рассмотрению парламентом в первом чтении проект закона о внесении изменений к Закону "О регулировании задолженности по вкладам физических лиц-вкладчиков и других кредиторов Акционерного коммерческого агропромышленного банка "Украина", внесенный группой депутатов. (укр.)

Автори зазначають, що законопроект розроблено з метою збереження цілісного майнового комплексу банку "Україна" та прискорення розрахунків з державою та іншими кредиторами другої та третьої черг.

За словами народного депутата В. Короля, згідно зі статтею 2 Закону України "Про врегулювання заборгованості за вкладами фізичних осіб-вкладників та інших кредиторів Акціонерного комерційного агропромислового банку "Україна" забороняється реалізація нерухомого майна банку "Україна", що знаходиться під заставою у Національного банку України для задоволення вимог інших кредиторів банку "Україна". На сьогодні, під заставою у Національного банку України в м. Києві, обласних та районних центрах знаходиться нерухоме майно банку "Україна" у кількості 655 приміщень балансовою вартістю у розмірі 350 млн. грн., а заборгованість банку "Україна" перед Національним банком України разом з процентами становить 502 млн. грн.

"В результаті проведення незалежної оцінки цього майна його реальна вартість зміниться і, скоріш за все, у сторону збільшення. Вважаємо, що такий майновий комплекс Національному банку України, як державній установі, забезпеченій в достатній мірі приміщеннями, не потрібен. Водночас, уряд України має нагальну потребу в приміщеннях для фінансових, казначейських органів, реформування яких здійснюється в Україні, та інших державних органів, які знаходяться в обласних та районних центрах і мають потребу в приміщеннях або потребують додаткового розширення займаних приміщень з метою забезпечення належного виконання своїх функцій. Можливості державного бюджету для задоволення таких потреб вкрай обмежені", - йдеться у пояснювальній записці до проекту.

Крім цього, Законом України "Про державний бюджет України на 2002 рік" та Земельним Кодексом України передбачено створення Державного земельного (іпотечного) банку та фінансової установи з реконструкції та розвитку, яким також можуть бути передані приміщення банку "Україна".

Законопроектом враховується заборгованість Кабінету Міністрів України перед банком "Україна" за кредитами, виданими під гарантії уряду та на виконання державних програм і пропонується здійснити сплату заборгованості банку "Україна", яка за приблизною оцінкою складає половину вартості майна, що перейде до Уряду.

Враховуючи, що вимоги першої черги кредиторів банку "Україна" вже задоволено, а вимоги другої черги складаються в основному з боргу перед Національним банком України, передача цілісного майнового комплексу дасть можливість закінчити у короткий термін розрахунки з другою чергою та приступити до виплат третій черзі кредиторів. З цією метою законопроектом встановлюється граничний термін завершення розрахунків з другою чергою кредиторів.

"У зв'язку з тим, що головним джерелом накопичення ліквідаційної маси для розрахунків з кредиторами третьої черги, що складається з 57,5 тис. юридичних осіб, є повернення кредитів боржниками банку "Україна", які злісно ухиляються від виконання цього обов'язку, зазначають автори, законопроектом передбачено оприлюднення в засобах масової інформації переліку таких боржників з зазначенням прізвищ власників та керівників підприємств - боржників та суми їх боргу".
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также