Пенсионный фонд Украины подводит итоги за 2003 год

26.01.2004, 10:42

Вице-премьер-министр Украины Дмитрий Табачник принял участие в заседании правления Пенсионного фонда Украины, на котором были рассмотрены итоги работы за 2003 год и состояние выполнения плановых заданий. (укр.)

За словами голови правління Бориса Зайчука, протягом минулого року забезпечено виконання показників бюджету Фонду, своєчасне фінансування виплати пенсій, розпочато впровадження системних перетворень, що сприятимуть побудові соціально справедливої та економічно ефективної пенсійної системи.

Підбиваючи підсумки діяльності Фонду у 2003 році, віце-прем'єр-міністр Д. Табачник зазначив, що процес реформування національної пенсійної системи вступив у фазу активних та практичних дій.

За його словами, унікальність пенсійної реформи в Україні, на відміну від її аналогів в інших країнах, полягає у тому, що підвищення пенсій забезпечене з першого дня старту цієї реформи. "Уряд України свідомо взяв на себе вкрай велику відповідальність і провів у життя рішення про перерахунок пенсій в першу чергу сьогоднішнім пенсіонерам." - зазначив він.

Д. Табачник підкреслив, що нинішнім підвищенням пенсій не можуть бути вирішені всі проблеми людей похилого віку. "Але пенсійна реформа не завершується 1 січня 2004 року. Це складний та тривалий процес, успішний розвиток якого ще не раз позитивно вплине на рівень життя пенсіонерів."

Віце-прем'єр-міністр зауважив на важливості вести активну інформаційно-пояснювальну роботу з метою запобігти невиправданому негативному сприйняттю пенсійної реформи. Треба, навпаки, спрямовувати зусилля на формулювання конструктивного ставлення та довіру до неї. Д. Табачник вказав на необхідність вживати суворих заходів до злісних боржників Пенсійного фонду щодо стягнення з них заборгованості.

Рішенням правління Фонду було затверджено перелік пріоритетних завдань на 2004 рік щодо поліпшення пенсійного забезпечення громадян, відповідальним посадовим особам доручено забезпечити контроль та виконання планових показників бюджету Пенсійного фонду України. Передбачено провести інвентаризацію заборгованостей з платежів до бюджету Пенсійного фонду, активізувати роботу щодо погашення кредиторських вимог, завершити уточнення даних для перерахунку пенсій, в тому числі за документами додатково наданими пенсіонерами, та інші заходи.

Довідка. За оперативними даними у 2003 році до бюджету Пенсійного фонду України з усіх джерел фінансування надійшло понад 24,9 млрд. грн., що на 10,9% більше ніж у 2002 році. Власні доходи у минулому році становили понад 22,8 млрд. грн., або 106,2% до плану. Порівняно з 2002 роком вони зросли на 15,7%. Від сплати фіксованого сільськогосподарського податку надійшло понад 250 млн. грн., або 74,4% з врахуванням залишку несплачених коштів.

Борг підприємств до Пенсійного фонду становить на кінець року 862 млн. грн., в тому числі недоїмка по збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування - майже 688 млн. грн.

В єдиній інформаційній системі персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб накопичено понад 26 млн. персональних облікових справ. Призначення пенсій здійснюється з використанням даних системи персоніфікованого обліку. Виготовлено і видано понад 13,4 млн. свідоцтв про загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Видатки на виплату пенсій та грошової допомоги у 2003 році перевищили фактичні видатки 2002 року більше як на 1,6 млрд. грн., або на 7,1%. Середній розмір пенсійної виплати за 2003 рік склав 148,35 грн.

Результати проведеної інвентаризації пенсійних справ дали можливість забезпечити виплату пенсій в нових розмірах, визначених відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", понад 3,9 млн. пенсіонерам. Більше як 8,6 млн. пенсіонерів отримали з 1 січня 2004 р. підвищення пенсії на 4,2% відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.11.03 р.N1783.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також