Правительству поручено улучшить пенсионное обеспечение граждан Украины

28.01.2004, 11:19

Президент Украины Леонид Кучма поручил правительству принять необходимые меры по уменьшению дифференциации пенсий путем увеличения размера минимальных пенсионных выплат. (укр.)

Документ видано з метою поліпшення пенсійного забезпечення громадян, недопущення зниження рівня життя, ефективного проведення пенсійної реформи, створення належних умов обслуговування пенсіонерів.

Глава держави доручив Кабінетові Міністрів проаналізувати наслідки та результати запровадження Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", Постанови Кабінету Міністрів України "Про заходи щодо поліпшення пенсійного забезпечення громадян" від 20.11.2003 та вжити необхідних заходів щодо зменшення диференціації пенсій шляхом збільшення розміру мінімальних пенсійних виплат.

Уряд має здійснити вичерпні заходи щодо недопущення зниження рівня життя пенсіонерів, невиправданого зростання цін та тарифів на товари першої необхідності, комунально-побутові послуги, медикаменти.

Кабмін також зобов'язано невідкладно до 1 березня 2004 року завершити перерахунок пенсій за Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Уряду доручено до 1 липня цього року відповідно до ст. 43 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" провести перерахунки пенсій на підставі додатково одержаних від пенсіонерів документів про заробіток та стаж, набутий до 1 січня 2004 року, забезпечивши виплату перерахованих пенсій з 1 січня 2004 року.

Кабінет Міністрів України має на час проведення перерахунків пенсій вжити додаткових заходів щодо створення зручних умов для прийому громадян в органах Пенсійного фонду, передбачивши збільшення часу роботи цих органів, введення додаткових днів прийому, попередній запис на прийом, недопущення черг, організацію прийому за місцем проживання громадян.

Президент України також зобов'язав Уряд посилити інформаційно-роз'яснювальну роботу в засобах масової інформації, серед ветеранських організацій, у трудових колективах, за місцем проживання громадян щодо порядку призначення та перерахунків пенсій за Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", наслідків та процесу його запровадження, звернувши увагу на позитивні результати цього процесу, конкретні дії органів влади, спрямовані на поліпшення рівня життя та обслуговування пенсіонерів, запобігання спробам огульної дискредитації пенсійної реформи, використання існуючих соціальних проблем в інтересах окремих політичних сил.

Згідно з дорученням Кабінет Міністрів України має взяти під постійний контроль стан сплати внесків до Пенсійного фонду: вжити заходів щодо їх повної та своєчасної сплати, погашення існуючої заборгованості, притягнення до відповідальності осіб, винних у її виникненні. Уряд зобов'язано розглянути зазначене питання на засіданнях Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, колегії обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також