Пенсионная реформа делает очередные шаги

30.01.2004, 13:23

В соответствии с новым пенсионным законодательством подразделения Пенсионного фонда Украины пересчитали 12482904 пенсий. (укр.)

Пенсійна реформа - це, перш за все, зміна механізмів нарахування пенсій, а не збільшення її розмірів, хоча останнє закономірно випливає з першого. Перехід до страхової пенсійної системи передбачає встановлення прямої залежності розмірів пенсій від страхового стажу та заробітку.

Відповідно до нового пенсійного законодавства підрозділами Пенсійного фонду України перераховано 12482904 пенсій.

Право на підвищення пенсій одержали майже 3,9 мільйонів пенсіонерів.

Підвищення пенсій відбулись у діапазоні від 20 до більше, ніж 1000 гривень.

Після перерахунку розмір жодної пенсії не зменшився.

Виходячи з реальних фінансових можливостей Пенсійного фонду, Урядом прийняте рішення підвищити з 1 січня щонайменше на 4,2% усі трудові пенсії, незалежно від того, чи підлягають вони перерахунку за новим пенсійним законодавством. В результаті, більше, ніж 8,6 мільйонів пенсіонерів отримали з 1 січня підвищення пенсій. Таким чином, з нового року не тільки ті, хто мав високі заробітки, а кожен пенсіонер отримує збільшену пенсію.

У категорії ж "молодих" пенсіонерів, які "підпадають" під даний перерахунок за нормами нового закону, пенсії збільшаться у середньому на 20%.

Пенсіонери, які бажають надати додаткові документи про заробіток та стаж набутий до 01.01.2004, зможуть це зробити протягом усього 2004 року. Перераховані за цими документами пенсії, будуть виплачені за період з 1 січня 2004 року.

Загальний обсяг видатків Пенсійного фонду, що має бути спрямований у 2004 році на виплату пенсій і допомог складає біля 29,64 млрд. грн., що на 5,18 млрд. грн. більше, ніж у 2003 році.

Загалом на підвищення розмірів пенсій Урядом у поточному році має бути додатково спрямовано понад 4,2 млрд. грн.

З метою забезпечення проведення розмежування джерел фінансування виплати пенсій, призначених за різними пенсійними програмами, передбачено Державним бюджетом на 2004 рік 2185,6 млн. грн., що на 339,6 млн. грн. (або на 18,3%) більше, ніж у минулому році.

На компенсацію різниці у пенсійному забезпеченні наукових працівників планується спрямувати 223,4 млн. грн., на пенсійне забезпечення осіб, вивільнених у зв'язку з закриттям Чорнобильської АЕС, - 5,2 млн. грн.

У 2004 році видатки на пенсійне забезпечення осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, збільшені на 68 млн. грн. і становлять 651 млн. грн.

Уряд у стислі строки проаналізує результати введення в дію закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" з тим, щоб виявити та ліквідувати існуючі на сьогодні недоліки, і знайти механізми, які дозволять збільшити розмір мінімальних пенсійних виплат.

Урядом опрацьовується питання підвищення мінімальних розмірів пенсій. Передбачається, що сумарно, з урахуванням підвищення, яке відбулося з 1 січня 2004 року на 4,2%, розміри таких пенсій зростуть не менш, ніж на 10%.

Законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачені:

- регулярна індексація пенсій відповідно до законодавства про індексацію доходів населення;

- щорічне підвищення, починаючи з 2005 року не менше, ніж на 20% від зростання реальної середньої заробітної плати в Україні.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також