"Нафтогаз Украины" продолжит сотрудничество с Ираком

31.01.2004, 12:47

НАК "Нафтогаз Украины" высказывает свою обеспокоенность сообщением иракских СМИ о льготных закупаках компанией в Ираке 8 миллионов баррелей иракской нефти в период правления Саддама Хусейна. (укр.)

Компанія розглядала та розглядає свою участь в проектах в нафтогазовій галузі Іраку виключно як комерційну діяльність. В період 2000-2002 років між НАК "Нафтогаз України" та State Oil Marketing Organization (SOMO) було укладено три контракти на купівлю нафти, в тому числі:

- контракт N М-08/188 від 9 жовтня 2000 року, що не був реалізований, нафта за яким не відвантажувалася, а оплата за неї не була здійснена;

- контракт N М-10/41 від 7 серпня 2001 року на закупівлю 2 млн. барр. нафти;

- контракт від 10 лютого 2002 року (без номера) на закупівлю 1,5 млн. барр. нафти.

Таким чином, компанія придбала 3,5 млн. барр. нафти, а не 8 млн., як зазначається у публікаціях іракських ЗМІ. Усі контракти укладалися за "Стандартною ціною SOMO, що узгоджувалася з ООН". Закупівля нафти здійснювалася у рамках програми Організації Об'єднаних Націй "Нафта в обмін на продовольство" та були відповідним чином схвалені Комітетом Ради Безпеки ООН (комітет 661).

НАК "Нафтогаз України" й надалі розвиватиме взаємовигідне співробітництво з Республікою Ірак, розглядаючи його у площині комерційної діяльності.

4 лютого 2004 року НАК "Нафтогаз України" планує провести презентацію можливостей нафтогазового комплексу для американських експертів та співробітників посольства Сполучених Штатів Америки в Україні. Планується участь у презентації посла США п. Джона Хербста. Метою презентації є сприяння участі українських підприємств у відбудові Іраку.

В ході презентації американським дипломатам та експертам будуть представлені матеріали щодо можливостей дочірніх підприємств компанії з розвідки та видобутку нафти і газу, транспортування та переробки енергоносіїв. В презентації візьмуть участь підприємства суміжних галузей - будівельні, трубопрокатні, машинобудівні та інші. Компанія переконана, що активізація співробітництва між Україною та Іраком у енергетичній сфері буде взаємовигідною.

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Бойко та голова правління PGNiG Марек Косовський підписали меморандум про створення спільного підприємства для робіт в Іраку 23 жовтня 2003 р. у Варшаві.

9 грудня 2003 р. заступник голови правління "Нафтогазу" Костянтин Фролов здійснив робочу поїздку до Варшави, під час якої передав віце-президенту польської компанії PGNiG проект статутних документів спільного підприємства між "Нафтогазом" та PGNiG.

Основним завданням спільного підприємства стане оцінка стану нафтової і газової інфраструктури Іраку, відновлення газо- і нафтопроводів, потужностей по зберіганню і перевалці нафти. Передбачається, що роботи будуть вестися на території польського сектору відповідальності в Іраку, площа якого складає близько 80 тис. км.

10-11 грудня заступник голови правління "Нафтогазу України" Костянтин Фролов у складі офіційної української делегації на чолі з Міністром іноземних справ Костянтином Грищенко відвідав Ірак. Керівники Тимчасової адміністрації та Правлячої Ради Іраку висловили підтримку намірам НАК "Нафтогаз України" взяти участь у тендерах на отримання субконтрактів на відбудову Іраку, а також ініціативі компанії зі створення СП для робіт у польському секторі відповідальності.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також