В Киеве состоялось заседании Группы высокого уровня по реализации проекта ЕЭП

23.10.2004, 13:20

22 октября в Киеве состоялось 16-е заседании Группы высокого уровня по реализации проекта Единого экономического пространства Белоруссии, Казахстана, России и Украины. (укр.)

Українську делегацію очолює перший віце-прем'єр-міністр, міністр фінансів України Микола Азаров, російську - міністр промисловості й енергетики РФ Віктор Христенко, білоруську - заступник голови уряду Андрій Кобяков, казахську - міністр індустрії та торгівлі Адильбек Джаксібеков.

Група високого рівня розглянула інформацію про розробку міжнародно-правових документів, які унормовують процес створення ЄЕП. Було відзначено досить високі темпи змістовної роботи над проектами документів. З 85 визначених ГВУ угод вже завершено розробку 75. Змістовне створення всіх 29 першочергових угод, які фактично визначають режим створення зони вільної торгівлі без вилучень і обмежень, буде завершено до 10 грудня поточного року і представлено на розгляд Президентів країн четвірки.

Учасники засідання також відзначили, що всі чотири країни готові завершити необхідні національні правові процедури таким чином, щоб з 1 січня 2005 року перейти на стягування ПДВ у взаємній торгівлі виключно за принципом країни призначення. У зв'язку з цим Микола Азаров заявив, що рішення Росії скасувати ПДВ на експорт нафтопродуктів на тлі рекордного зростання світових цін на нафту є надзвичайно позитивним для України і допоможе скомпенсувати ціновий удар щодо стратегічної для нас сировини.

На пропозицію України, висловлену на 15-му засіданні ГВУ в Астані, експертні робочі групи розробили п'ять угод щодо спрощення переміщення фізичних осіб, особистих транспортних засобів через кордони країн-учасниць ЄЕП, створення спільних пунктів пропуску через кордон, спрощення прикордонних і митних процедур, правил реєстрації в країні перебування, гармонізацію правил переміщення готівкової валюти фізичними особами.

На засіданні в Києві було вирішено розпочати практичний переговорний процес щодо укладення цих угод. Міністерствам закордонних справ, внутрішніх справ, прикордонним і митним органам чотирьох країн буде доручено провести переговори і узгодити документи до 15 листопада, маючи на меті, що спрошений режим пересування громадян має бути введений з 1 січня 2005 року.

Група високого рівня також заслухала інформацію про підготовку техніко-економічного обгрунтування проекту міжнародного космічного комплексу "Кліпер-Зеніт" і прийняла протокольне рішення доручити міністерствам і відомствам країн подати пропозиції щодо інших великих міжнародних проектів в рамках ЄЕП - в першу чергу інфраструктурних (транспортні коридори, енергетичні потужності тощо).

Під час засідання було відзначено, що енергійна робота зі створення ЄЕП уже відобразилась на активності учасників ринку в чотирьох країнах. Товарообіг між Україною і "трійкою" за дев'ять місяців поточного року виріс на 41,3% - до 12,5 мільярда доларів, при цьому експорт з України - на 48,8%, а імпорт - на 37,3%. Віктор Христенко в свою чергу заявив. що товарообіг Росії з країнами-учасницями ЄЕП сягнув 38 мільярдів доларів - більше, ніж минулорічний товарообіг з усіма країнами СНД.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також