Упрощен порядок возвращения украинских граждан территорией Венгрии в Украину

01.11.2004, 11:34

С 1 ноября 2004 года Венгерская Республика вводит упрощенный порядок транзитного возвращения украинских граждан территорией Венгрии в Украину. (укр.)

Про це українську сторону було поінформовано нотою МЗС Угорської Республіки.

Проблеми, що виникають у громадян України, які у зв'язку з поїздкою до країн Шенгенської зони по одноразовій візі здійснили транзитну поїздку через територію Угорщини без візи, та не мають такої ж можливості здійснити через Угорщину транзитну поїздку при поверненні в Україну, неодноразово порушувались МЗС України та Посольством України в Угорській Республіці перед угорською стороною під час українсько-угорських переговорів у лютому 2004 року, двосторонніх зустрічей на різних рівнях в МЗС України та Угорщини.

В ноті МЗС Угорщини, зокрема, зазначається, що угорська сторона надасть можливість безвізового проїзду територією Угорської Республіки під час повернення в Україну громадянам України, які володіють дійсними паспортами громадянина України для виїзду за кордон або проїзним документом, до закінчення терміну дії віз, виданих для поїздок на територію держав-учасниць Шенгенської Угоди (надалі - шенгенська віза), і в тому випадку, якщо шенгенська віза є дійсною на одну поїздку.

Угорська сторона надасть можливість громадянам України протягом п'яти днів з часу закінчення терміну дії шенгенської візи подавати заяви в пункті пропуску через кордон на оформлення візи, необхідної для повернення в Україну. У цьому випадку угорська прикордонна охорона видає візу безкоштовно.

Якщо з часу закінчення терміну дії шенгенської візи минуло п'ять днів, але не більше тридцяти днів, громадяни України зможуть подавати заяву на оформлення, необхідної для поїздки додому, виключно в дипломатичних або консульських представництвах Угорської Республіки, уповноважених на видачу віз.

Якщо з часу закінчення терміну дії шенгенської візи пройшло більше, ніж тридцять днів, громадянин України тільки в тому випадку може подати заяву на оформлення візи на повернення додому до дипломатичного чи консульського представництва Угорської Республіки, якщо він одночасно засвідчує, що на законних підставах перебуває в даній державі.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також

Читайте также