Разработан новый закон о пенсионном обеспечении научных работников

18.11.2004, 11:45

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам науки и образования рекомендует парламенту принять за основу проект закона о внесении изменений в Закон Украины "О научной и научно-технической деятельности" (относительно пенсионного обеспечения научных работников). (укр.)

Цей проект закону внесений народними депутатами О. Волковим, О. Біловолом.

Автори проекту зазначають, що чинний механізм призначення і перерахунку пенсій науковцям практично поділяє їх на дві категорії. Перша - це ті наукові працівники, які мають будь-який стаж державної служби і можуть виходити на пенсію як державні службовці. Для них перерахунок розміру пенсії здійснюється при підвищенні заробітної плати відповідних посад державних службовців.

Друга категорія - це науковці, які отримують пенсію відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність. Для них перерахунок пенсії здійснюється у разі зростання заробітної плати в країні шляхом множення на коефіцієнт, який відповідає 20 відсоткам зростання середньої заробітної плати.

Зрозуміло, що механізм перерахунку пенсій для першої категорії науковців є набагато привабливіший і вже через рік-два вони матимуть набагато більшу пенсію, ніж друга категорія, при тому, що спочатку розмір пенсій був однаковим. Таким чином, суттєву різницю у пенсійному забезпеченні науковців обумовлює лише наявність мінімального стажу державної служби. У зв'язку з цим, сьогодні ті науковці, хто має можливість вибору, як правило, обирають пенсію державного службовця, навіть якщо вона є меншою, ніж пенсія наукового працівника. Можна, також, передбачити, що у майбутньому науковці у масовому порядку намагатимуться отримати до виходу на пенсію стаж державної служби, щоб отримати кращі умови пенсійного забезпечення.

Для усунення штучного поділу науковців у пенсійному забезпеченні на дві категорії автори пропонують запровадити однаковий механізм перерахунку пенсій наукових працівників і державних службовців.

Законопроект передбачає, що у разі підвищення розміру заробітної плати працюючим науковим (науково-педагогічним) працівникам у державних наукових установах, а також у зв'язку із набуттям особою права на пенсійне забезпечення наукового (науково-педагогічного) працівника здійснюється перерахунок призначених раніше пенсій. Перерахунок пенсії здійснюється виходячи із сум заробітної плати, на які нараховується збір на обов'язкове державне пенсійне страхування працюючого наукового (науково-педагогічного) працівника відповідної посади на момент виникнення права на перерахунок пенсії.

Автори проекту зазначають, що введення в дію Закону України "Про внесення змін до статті 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" вимагатиме додаткових видатків з Державного бюджету України у 2004 році лише в разі підвищення заробітної плати наукових працівників державних наукових установ.

Комітет зазначив, що прийняття Закону України "Про внесення змін до статті 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" сприятиме поліпшенню пенсійного забезпечення наукових (науково-педагогічних) працівників.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також