Разработаны изменения к Закону "Об объединениях граждан"

19.11.2004, 11:16

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам правовой политики рекомендует парламенту поддержать изменения к Закону "Об объединениях граждан" (относительно создания и деятельности). (укр.)

Ці зміни запропоновані народним депутатом України О. Шевченком.

За словами голови Комітету Василя Онопенка, проект спрямований на: вдосконалення умов реалізації громадянами свого конституційного права на свободу об'єднання та подолання труднощів, які з цим пов'язані.

Законопроектом передбачені підстави відмови у державній реєстрації, покладено відповідальність на засновників об'єднання за невідповідність статутних документів вимогам закону, що допоможе, на думку авторів проекту, вивільнити час відповідних державних органів на перевірку статутних документів.

Зокрема, проектом пропонується доповнити статтю 11 чинного закону частиною 5, згідно з якою засновники громадської організації після її легалізації будуть членами такої організації. Зміни до статті 15 передбачають розгляд заяви про реєстрацію місцевої громадської організації у 10-денний термін, всеукраїнської - протягом місяця. За діючою редакцією цієї статті встановлено двохмісячний строк незалежно від статусу організації. Крім того, пропонується покласти на засновників відповідальність за відповідність статутних документів чинному законодавству.

У статті 16 проект пропонує навести вичерпний (за діючою редакцією цей перелік не є вичерпним, вважають члени Комітету) перелік обставин, за яких можлива відмова у реєстрації об'єднання.

Василь Онопенко наголосив, що встановлення 10 денного та місячного терміну для прийняття рішення легалізуючим органом про реєстрацію не підтримується ні Міністерством юстиції України, ні Кабінетом Міністрів України. На думку Мін'юсту та Кабміну таке скорочення строків обмежить можливості легалізуючого органу перевіряти відомості, що містяться в статутних документах. Не підтримується Мінюстом і зміни до статті 16. Більшість положень проекту також не підтримуються і Федерацією профспілок України, якій законопроект надсилався для висновку.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України пропонує взяти проект за основу в першому читанні.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також