Правительство предлагает изменения к закону "О бухгалтерском учете и финансовой отчетности"

10.12.2004, 13:28

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций рекомендует парламенту поддержать предложенные правительством изменения к закону "О бухгалтерском учете и финансовой отчетности" (относительно финансовой отчетности по международным стандартам). (укр.)

Проектом пропонується нове визначення термін "економічна вигода", зокрема, як "потенційна можливість прямого або непрямого збільшення грошових коштів (чи їх еквівалентів) підприємства від використання активів". Члени Комітету вважають, що така редакція законодавчого терміну потребує додаткового уточнення, зокрема в частині розуміння терміну "пряме збільшення грошових коштів", "непряме збільшення грошових коштів". Відсутність чіткого визначення термінології при практичному застосуванні зазначеної норми може викликати певні неузгодженості.

На засіданні Комітету йшлося про те, що потребує уточнення пропозиція щодо оприлюднення фінансової звітності "шляхом публікації у друкованих засобах масової інформації". Зокрема, необхідно чітко визначити вимоги до таких видань, їх сфери розповсюдження, а також щодо доступності оприлюдненої інформації користувачам.

У поданому законопроекті уточнюється також визначення термінів "бухгалтерський облік", "облікова політика", зазначаються організаційні форми ведення бухгалтерського обліку в бюджетних установах.

До статті 8 пропонується внести доповнення щодо строків збереження оброблених первинних документів, а також щодо затвердження власником (керівником підприємства) переліку осіб, які наділяються правом підписувати первинні документи про здійснені господарські операції. Це дозволить покращити дисципліну з оформлення первинних документів та забезпечити строк зберігання їх не менше 5 років. Сьогодні строк зберігання документів становить не менше 3 років, що в умовах дії за Цивільним Кодексом строку позовної давності такого ж терміну не забезпечує використання вже відсутніх, але потрібних документів для з'ясування обставин і обсягу виникнення суперечливих зобов'язань. Крім того, Законом України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом" передбачено зберігати документи про здійснення фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу, протягом 5 років.

До статті 9 пропонується доповнення, яке передбачить можливість вилучення у підприємств документів лише за письмовим рішенням відповідних органів.

Передбачено також встановити складання неприбутковими організаціями (крім тих, річна звітність яких підлягає оприлюдненню) скороченої за показниками фінансової звітності. Такі організації не мають здебільшого інформації та операцій, які передбачені у формах повного обсягу звітності.

Прийняття зазначеного акту законодавчо дозволить певному сегменту суб'єктів підприємницької діяльності подавати користувачам фінансову звітність за міжнародними стандартами. Решта підприємств застосовуватимуть національні стандарти фінансової звітності з обмеженням вимог щодо розкриття інформації. Введення сертифікації для бухгалтерів підприємств, які повинні оприлюднювати звітність, а також бюджетних установ дозволить підвищити професійний рівень цих посадових осіб, забезпечить надання користувачам якісної інформації про діяльність підприємства, установи для прийняття рішень. Вдосконалиться порядок оформлення господарський операцій та зберігання первинних документів на підприємствах і в установах.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также