В Украине завершилась осенняя призывная компания

10.12.2004, 11:18

Предварительный анализ состава молодого пополнения нынешнего осеннего призыва свидетельствует о значительном увеличении количества призывников с высшим и средним-техническим образованием. (укр.)

В Україні завершилася осіння призовна кампанія. На сьогодні вже 100% призовників відправлено для проходження строкової військової служби до частин і з'єднань Збройних Сил та інших військових формувань України.

Загалом, у відповідності до Указу Президента України, восени 2004 року було призвано 28816 чоловік. З них до лав Збройних Сил - 19441 юнаків, що майже на 6,5 тисячі менше, ніж цьогорічної весни, у Внутрішні війська МВС України - 5500, до Державної прикордонної служби України - 3500 та у Службу безпеки України - 375 чоловік.

Забезпечували осінню призовну кампанію 24 обласні, Київська міська, Кримська республіканська, а також 492 районних призовних комісій.

Із загальної кількості призовників, які поповнили лави Збройних Сил цієї осені, біля 30% новобранців було направлено до навчальних центрів для підготовки молодших спеціалістів, а решту - безпосередньо у військові частини. При цьому пріоритет віддавався укомплектуванню з'єднань і військових частин, що входять до складу Об'єднаних сил швидкого реагування.

Попередньо аналізуючи якісний стан молодого поповнення, яке прибуло для проходження служби у військові частини Сухопутних військ, Головнокомандувач цього виду ЗС України генерал-лейтенант Микола Петрук зазначив, що в ході цьогорічної осінньої призовної кампанії Сухопутні війська поповнили 10,5 тисячі юнаків. Серед особливостей цього призову він, зокрема, відзначив те, що, у порівнянні з минулими призовами, значно зросла кількість призовників з вищою та середньо-технічною освітою.

Така ж тенденція спостерігалася й у Військово-Морських Силах України. Зокрема, цієї осені кількість призовників з вищою освітою, у порівнянні із весняним призовом, збільшилася з 2,7% до 5,5%, а призовників із середньо-технічною та середньо-спеціальною освітою з 15,5% до 38,7%.

Приймально-технічна комісія Військово-Морських Сил ЗС України оприлюднила також інші статистичні данні. Зокрема, майже 64% молодого поповнення працювали до призову (з тих, хто призвані навесні цього року - 46,8%), 66,5% мають цивільну спеціальність (навесні - тільки 47,8%), 20% пройшли навчання на курсах при Товаристві сприяння обороні України (весняний призов - 3,3%).

Фахівці приймально-технічної комісії українського військового флоту також відзначають зменшення кількості новобранців, яким з різних причин може бути важко адаптуватися у військовому колективі - 13,2% восени проти 16,2% навесні. Майже на 7% знизилася кількість призовників, що відносяться до так званої "групи ризику".
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також