Разработан законопроект "О государственной помощи"

13.12.2004, 18:36

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций рекомендует парламенту принять за основу проект закона "О государственной помощи", внесенный Кабинетом Министров Украины. (укр.)

Законопроект визначає правові, економічні та організаційні засади надання, використання та контролю за державною допомогою суб'єктам господарювання в Україні. Його метою є визначення державної допомоги, встановлення порядку надання та використання державної допомоги, а також державного контролю за таким наданням та використанням державної допомоги, які спрямовані на запобігання та недопущення спотворенням економічної конкуренції і ефективний розвиток конкурентних відносин в Україні.

Дія проекту закону не розповсюджуватиметься на допомогу соціального характеру, яка надається безпосередньо фізичним особам, а також не застосовується до допомоги, яка надається і доступна без будь-яких перешкод для всіх суб'єктів господарювання, які діють на певному ринку товарів або в окремій галузі. Крім того дія закону не розповсюджуватиметься на державну допомогу, яка надається на конкретні цілі у порядку і обсягах, визначених законами України.

Зазначалося, що прийняття законопроекту дозволить суттєво удосконалити механізм контролю за наданням та використанням державної допомоги. Запровадження такого контролю за наданням та використанням державної допомоги дозволить значно підвищити використання суспільних ресурсів, а саме: відвернути витрату сум неправомірно наданої державної допомоги у тому числі з Державного бюджету. Це лише по приблизній оцінці, в десятки разів перевищить витрати на функціонування структурного підрозділу Антимонопольного комітету України і створить більш сприятливі умови для здійснення підприємницької діяльності і розвитку економіки України завдяки розвитку конкуренції та як наслідок зростання доходів бюджетів усіх рівнів.

Під час обговорення законопроекту члени Комітету висловили низку зауважень. Зокрема, на думку народних депутатів, потребує додаткового роз'яснення та обґрунтування положення, яке допускає можливість здійснення "замовлення товарів, робіт і послуг для державних потреб на інших умовах, ніж ті, які визначені із застосуванням процедур закупівель товарів, робіт і послуг за рахунок державних коштів" (п. 12 цієї ж частини). Звернуто увагу на те, що ці питання врегульовані Законами України "Про поставки продукції для державних потреб" і "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти".
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также