Разработна законопроект об особенностях ликвидации негосударственных пенсионных фондов

16.12.2004, 11:57

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций рекомендует парламенту поддержать предложенные правительством изменения в некоторые законы Украины (относительно требований кредиторов). (укр.)

Проектом передбачається внесення змін до законів "Про банки і банківську діяльність", "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та "Про недержавне пенсійне забезпечення" стосовно визначення особливостей ліквідації недержавних пенсійних фондів, які засновані банками.

Голова підкомітету з питань власності, приватизації та банкрутства Олег Царьов зазначив, що з метою уникнення подвійного тлумачення норм діючого законодавства, законопроектом запропоновано доповнити Закон "Про банки і банківську діяльність" новою частиною щодо забезпечення передачі всіх пенсійних активів фонду та належної документації новому зберігачу, у строки зазначені в договорі про обслуговування пенсійного фонду зберігачем, який ліквідується. Пропонується також доповнення щодо здійснення за рахунок грошових коштів засновника-банкрута пенсійного фонду витрат на забезпечення діяльності ліквідаційної комісії пенсійного фонду в якому він виступив одноосібним власником.

Крім цього, законопроектом запропоновано накласти мораторій до 1 січня 2010 року щодо здійснення недержавного пенсійного забезпечення банківським установам шляхом відкриття пенсійних депозитних рахунків.

На думку членів Комітету, прийняття зазначеного законопроекту дозволить прискорити процес реформування пенсійної системи України, сприятиме формуванню її багаторівневої структури та розвитку системи недержавного пенсійного забезпечення, підвищити довіру до банківської системи з боку внутрішнього інвестора в особі населення України, а також дозволить врегулювати процес забезпечення пенсійних депозитних рахунків відкритих у банківських установах учасників (тимчасових учасників) Фонду.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также