Разработан законопроект "О промышленно-финансовых группах"

22.12.2004, 11:45

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством и инвестиций рекомендует парламенту принять за основу проект закона "О промышленно-финансовых группах", внесенный Кабинетом Министров Украины. (укр.)

Цим проектом пропонується замінити чинний Закон "Про промислово-фінансові групи", оскільки, як зазначено у пояснювальній записці до проекту, за час його дії "переважна більшість спроб створити ПФГ.. були невдалими. На сьогодні .... створено лише одну ПФГ - "Титан". Основними причинами значних труднощів створення зазначених структур є, передусім, обтяжлива процедура створення ПФГ".

За словами першого заступника голови Комітету Володимира Демьохіна, Комітет в цілому підтримує прийняття нової редакції закону, оскільки вважає, що використання цієї форми залучення банківського капіталу до промислового виробництва може сприяти економічному зростанню країни. На засіданні Комітету зазначалося також, що заслуговують на підтримку такі положення проекту як скасування обов'язкових вимог щодо участі підприємств ПФГ у реалізації державних програм розвитку пріоритетних галузей виробництва і структурної перебудови економіки України та необхідності для ПФГ розрахункового обсягу реалізації кінцевої продукції у сумі, еквівалентної 100 мл. $, починаючи з другого року створення ПФГ.

Народні депутати звернули увагу 1 на те, що проектом скасовуються навіть ті незначні пільги, які учасники ПФГ мали за чинною редакцією цього Закону: звільнення від сплати вивізного ( експортного) мита та митних зборів у разі експорту проміжної продукції та звільнення від сплати ввізного (імпортного) мита та митних зборів у разі імпортування проміжної продукції. Проте за цих умов навряд чи суб'єкти господарювання будуть зацікавлені у створенні ПФГ, оскільки у учасників ПФГ не буде для цього економічних стимулів, а тому досягнення мети ПФГ - реалізації інвестиційних проектів і програм, спрямованих на посилення конкурентоспроможності і розширення ринків збуту товарів та послуг, підвищення ефективності виробництва, створення нових робочих місць не виглядить реалістичним.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України зазначило також, що з наявністю чи відсутністю пільг має бути також пов'язано визначення органу, за рішенням якого створюється ПФГ та який має реєструвати ПФГ. Якщо у ПФГ є пільги, то створення його за рішенням Кабінету Міністрів України має сенс, якщо ні - то створювати ПФГ краще за рішенням її учасників, не відволікаючи уряд від виконання його функцій. Це стосується і реєстрації ПФГ, якщо пільги є - слід встановлювати окремий порядок реєстрації, якщо їх не має, - необхідності у особливому порядку реєстрації немає.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также