Правительство и фермеры договорились сотрудничать

01.03.2004, 15:32

Вице-премьер-министр Украины Иван Кириленко и Министр аграрной политики Виктор Слаута встретились с Президентом Ассоциации фермеров и частных землевладельцев Украины Иваном Томичем и председателями областных организаций Ассоциации. (укр.)

На початку наради Віце-прем'єр-міністр України Іван Кириленко повідомив присутніх про особливості дій Уряду в агропромисловому комплексі у 2003 та про перспективи роботи аграрного блоку у 2004 році. Зокрема, Іван Кириленко зупинився на державній підтримці сільського господарства. Він відзначив, що порівняно з 2000 роком, у якому видатки на підтримку АПК складали лише 300 млн. гривень, а у 2004 році в бюджет закладено понад 2 млрд. гривень, в тому числі 1,2 млрд. гривень на програми розвитку.

Віце-прем'єр-міністр також звернув увагу на актуальне наразі питання - закупки мінеральних добрив під весняно-польові роботи. Він повідомив, що під час перебування на підприємстві з виробництва мінеральних добрив "Рівне-Азот", було остаточно вирішене питання по відпуску добрив за сприятливими для сільськогосподарського виробника цінами, визначеними відповідною постановою Уряду та наказом Мінпромполітики.

Іван Кириленко зазначив, що в цьому році буде значно посилено співпрацю наукових установ УААН з сільськогосподарськими виробниками та нагадав, що зважаючи на глобальні кліматичні зміни, науковці отримали конкретне завдання з розробки не просто морозостійких сортів, а таких, які здатні витримувати коливання погодних умов.

В ході розмови фермери підняли багато актуальних для галузі питань, зокрема стосовно законодавства, ринку землі, перспектив вступу України у СОТ для сільського господарства та інші.

Відповідаючи на численні запитання Іван Кириленко та Віктор Слаута виклали урядове бачення подальшого реформування аграрного сектора, розвитку програм державної підтримки, необхідності допомоги фермерському рухові, як головній рушійній силі ринкових перетворень на селі.

Зі свого боку представники Асоціації фермерів зазначили, що сьогоднішня зустріч стала знаковою, як для Уряду, так і для фермерів. Урядовці і представники Асоціації висловили згоду спільно розробити ряд нормативних документів щодо вирішення поточних економічних, соціальних та матеріально-технічних питань, які існують в агропромисловому комплексі.

На спільне переконання всіх присутніх, надмірна політизація фермерського руху не сприятиме вирішенню нагальних питань українських фермерів та сільського господарства в цілому.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також