Всеукраинский форум по вопросам помощи детям с врожденными пороками сердца

01.04.2004, 17:32

Сегодня, 1 апреля, начал свою работу Всеукраинский форум "Мировой и отечественный опыт помощи детям с врожденными пороками сердца в раннем возрасте". (укр.)

Щороку в Україні народжується близько 6,5 тисяч дітей з вродженими вадами серцево-судинної системи. На сьогодні на обліку знаходиться близько 40 тисяч таких дітей у віці до 14 років.

Досягнення сучасної дитячої кардіохірургії у разі вчасно виконаних операцій врятовують життя і забезпечують нормальну його тривалість та повну працездатність у 95% прооперованих, при відсутності своєчасної кардіохірургічної допомоги до 30% цих дітей помирає, з них 50% протягом першого місяця життя, інші у переважній більшості стають інвалідами.

В Україні протягом 2003 року була виконана 281 операція, з них протягом 4 місяців в Центрі було прооперовано 205 малюків.

З моменту відкриття Центру (01.09.2003) по березень 2004 проведено 332 кардіохірургічних втручання (з початку 2004 року прооперовано 127 малюків)

Питанням дитячої кардіохірургії приділяється значна увага з боку Президента та уряду України. 1 вересня 2003 року розпочав роботу Центр дитячої кардіохірургії. Це дозволило врятувати життя багатьом українським дітям з вродженими вадами серця. З моменту відкриття Центру 1.09.2003 по 1.03.2004рю було проведено 332 операції, котрі за рівнем складності і технологічністю нічим не поступаються рівню провідних клінік світу. Це при тому, що загалом в Україні в 2003 році було проведено 281 операцію такого плану. Слід зазначити, що до моменту створення центру потреба в хірургічній допомозі дітям в віці до одного року задовольнялась лише на 20-30%. Як підкреслив Андрій Підаєв, "Міністерство охорони здоров'я планує, що стала робота Центру дасть можливість проводити до 1000 операцій і близько 6 000 кардіологічних процедур в рік, що повинно зберегти здоров'я дітей і зняти навантаження з батьків по догляду і лікуванню хворих немовлят".

Президентом України та Кабінетом Міністрів України були визначені заходи, що мали на меті забезпечити державну підтримку кардіохірургічної допомоги дітям раннього віку (Постанова Кабінету Міністрів України від 29 листопада 2000 року N 1752 "Про затвердження комплексних заходів розвитку дитячої кардіохірургічної служби).

На виконання Постанови Верховної Ради України від 06.03.2003 N 631-IV Міністерством охорони здоров'я України у 2003 році створено Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії як окремої юридичної особи на базі Інституту серцево-судиннної хірургії АМН України з підпорядкуванням його МОЗ України (Наказ МОЗ від 02.03.2003 N 150).

Пильна увага держави до питань дитячої кардіохірургії дала змогу суттєво покращати рівень фінансування цього напрямку. Лише декілька цифр - протягом 2003 року для Центру було закуплено обладнання на суму понад 9 млн. грн. В державному бюджеті поточного року закладено фінансування Центру, у розмірі 18 млн гривень, окрім цих коштів запланована централізована закупівля обладнання для Центру на суму 30 млн. грн. Для забезпечення кардіохірургічною допомогою всіх дітей України, які її потребують, передбачено створення 8 регіональних кардіохірургічних центрів, обладнання їх сучасною апаратурою та інструментарієм, підвищення кваліфікації спеціалістів, особливо з питань діагностики.

Метою Всеукраїнського форуму є надати лікарям можливість обговорити стан пренатальної та неонатальної діагностики вроджених вад серця у новонароджених, обґрунтувати пропозиції щодо створення в Україні етапної системи надання медичної допомоги дітям з вродженими вадами серця. Протягом роботи форуму фахівці будуть мати змогу почути про світові досягнення і найкращі наукові надбання у дитячій кардіохірургії.

Коментуючи організацію в Україні дитячої кардіологічної служби Міністр охорони здоров'я сказав "Китайські спеціалісти котрі не так давно відвідали Центр зауважили, що тільки дуже багата держава може собі дозволити організацію і утримання такого роду служби. На мою думку багатство держави вимірюється вмінням піклуватися про майбутнє покоління. Створення Центру і організація дієвої кардіологічної служби стали першими кроками на шляху реформ, котрі направленні на допомогу конкретним людям, що її потребують".
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також