Седьмое апреля - Всемирный день здоровья

06.04.2004, 13:17

В нынешнем году по рекомендации ВОЗ этот день пройдет под лозунгом "Безопасность на дорогах зависит от каждого из нас". (укр.)

Це не випадково, бо щорічно внаслідок дорожньо-транспортних пригод гине більше 1,2 млн. осіб, декілька мільйонів отримують тілесні ушкодження або залишаються інвалідами.

Генеральний секретар ООН Кофі Анан у своїй доповіді "Глобальна криза в сфері забезпечення безпеки на дорогах" відзначив, що "для покращення безпеки на дорогах необхідна наявність сильної політичної волі з боку урядів".

Для вирішення проблеми безпеки на дорогах Кофі Анан закликав держави світу розробити і здійснити національні стратегії і плани дій, спрямовані на попередження дорожньо-транспортних пригод.

В Україні, як і в усьому світі, дорожньо транспортні пригоди суттєво впливають на загальний показник стану здоров'я населення. Кожні 16 хвилин у нашій державі трапляється ДТП. Майже кожні 2 години гине людина. В середньому за добу в ДТП гине 19 і отримує травми різного ступеня тяжкості понад 100 осіб. Гострою залишається проблема дитячого дорожньо-транспортного травматизму.

За останні 5 років в Україні зареєстровано 173,2 тис. ДТП, в яких загинуло майже 28 тис. і травмовано понад 191 тис. осіб. Щорічно в ДТП гине 5,2-6,0 тис. і отримують травми різного ступеня тяжкості 37-40 тис. осіб. Більше 90% від загальної кількості смертельно травмованих - це особи працездатного віку. Число постраждалих у ДТП у декілька разів перевищує число постраждалих на інших видах транспорту.

Упродовж 2003 р. в Україні зафіксовано понад 42 тис. ДТП в яких загинуло 7149 та травмовано 47,5 тис. людей. Найбільш поширеними причинами аварій є перевищення швидкості (понад 4,2 тис. випадків), виїзд на смугу зустрічного руху (3,2 тис.), порушення правил проїзду перехресть (2,6 тис.), керування транспортом у нетверезому стані (1,5 тис.), порушення правил дорожнього руху пішоходами (9,7 тис.). Упродовж 2003 р. в Україні зареєстровано 4819 дорожньо-транспортних пригод, в яких загинула 351 дитина, ще майже 5 тис. поранено

Загалом протягом 2003 року працівниками ДАІ виявлено 5,35 млн. грубих порушень водіями Правил дорожнього руху, що на 12% більш ніж у 2002 р. При цьому кількість виявлених фактів керування водіями транспортом у нетверезому стані збільшилась на 8% (290,4 тис.), перевищення встановлення швидкості руху - на 14% (1,08 млн.), порушень правил обгону - на 16% (805 тис.), створення аварійної обстановки - на 22% (72 тис.). У порівнянні з показниками 2002 року показники дитячого травматизму внаслідок ДТП зросли більш як на 10%. Особливо загрозливою є ситуація в АР Крим, Донецькій, Івано-Франківський, Луганський, Львівській обл. та м. Севастополі.

Як зазначив заступник міністра охорони здоров'я Володимир Загородній: "Проблема аварійності на дорогах і як наслідок травмування та загибель людей є проблемою загальнодержавного значення. Але вона вимагає дій не лише з боку владних структур і медичних працівників, а й усіх громадян. Дуже багато залежить від самих водіїв та пішоходів, їх свідомості та обізнаності". Вживання алкоголю та куріння за кермом, користування мобільним телефоном значно підвищують ризик виникнення ДТП. Наприклад, по м. Києву у 2003 році зафіксовано 959 випадків (14,7%) зіткнення, причиною яких було сп'яніння.

Профілактика дорожньо-транспортного травматизму полягає у вихованні дітей та підлітків, дотриманні правил дорожнього руху водіями і пішоходами тощо. Окрім того, велике значення має застосування технічних засобів: наприклад, використання ременя безпеки зменшує вірогідність летальних випадків на 50%, спеціального дитячого сидіння - на 80%, шоломів у водіїв мототранспорту - на 45%. При профілактиці дорожньо-транспортного травматизму та зменшення медико-санітарних наслідків ДТП важливим є забезпечення своєчасної екстреної допомоги. Заступник міністра охорони здоров'я України Володимир Загородній наголосив на необхідності підвищення обізнаності населення щодо надання первинної долікарняної допомоги.

Типові дії по наданню першої допомоги постраждалим внаслідок ДТП.

Оцінити безпеку місця ДТП, кількість постраждалих та їх стан. При можливості, витягти постраждалих з транспорту та транспортувати їх у безпечне місце.

Викликати швидку допомогу.

Якщо потерпілий знаходиться без свідомості, необхідно в першу чергу забезпечити йому вільне дихання. При наявності дихання та пульсу (дихання слухається при прикладанні вуха до грудей, пульс спостерігається на сонній артерії) необхідно покласти потерпілого на бік.

При відсутності дихання та пульсу необхідно проводити штучну вентиляцію легенів способом "рот у рот", попередньо поклавши потерпілого на спину та перевіривши чи не запав язик. Якщо після двох входів пульс відсутній, необхідно паралельно проводити масаж серця. Для цього енергійно натиснути 15 разів на грудну клітину. Знову зробити два видохи "з роту у рот". При наявності двох людей, один може проводити штучне дихання, а інший - вентиляцію легенів. При цьому на кожен видох необхідно робити 5 натисків на грудну клітину. Ці дії необхідно проводити до приїзду швидкої допомоги.

При наявності дихання та пульсу поводяться заходи по зупиненню кровотечі за допомогою жгута чи інших засобів (тканини) та накладення пов'язок.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також