Компания "Укргазвыдобування" начала эксплуатацию Хрестищенской ДКС

12.05.2004, 16:27

Дочерняя компания НАК "Нафтогаз Украины" ДК "Укргазвыдобування" начала промышленную эксплуатацию дожимно-компрессорной станции Хрестище. (укр.)

Вихід Хрестищенської ДКС на повну потужність забезпечить зростання щорічного видобутку природного газу Компанією на 1 млрд. м3, або більш ніж на 5%.

В травні-грудні поточного року очікуваний додатковий видобуток газу за рахунок роботи Хрестищенської ДКС складе 570 млн. м3. Додаткові доходи компанії від реалізації цього газу оцінюються у 90 млн. грн.

На станції побудований новий компресорний цех, що устаткований 8 газоперекачувальними агрегатами вітчизняного виробництва. Агрегати мають значно вищий коефіцієнт корисної дії, ніж попереднє морально застаріле обладнання ДКС. Окрім того, заміна системи охолодження природного газу з аміачної на турбодетандерну збільшить відбір конденсату з 8 до 18 тис. тонн на рік.

Оновлена компресорна станція має значно вищі параметри безпеки. Контрольно-вимірювальні прилади та система автоматизації Хрестищенської ДКС забезпечують безаварійну і надійну роботу установок, агрегатів та іншого обладнання без постійної присутності обслуговуючого персоналу. За рахунок застосування сучасних технологій виробництва витрати електроенергії на станції скоротяться з 25 до 1 млн. кВт/год на рік, що дозволить компанії щорічно економити близько 4,5 млн. грн.

Запуск Хрестищенської компресорної станції став одним з перших масштабних проектів компанії в рамках програми з модернізації власного виробничого обладнання. До кінця 2004 року ДК "Укргазвидобування" має завершити реконструкцію Червонодонецької ДКС. Після завершення реконструкції і введення в експлуатацію цих двох дожимно-компресорних станцій загальний приріст видобутку природного газу компанією до 2010 року складе 5,6 млрд. м3. Як раніше заявляв голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Бойко, компанія має наміри збільшити частку газу власного видобутку в загальному обсязі споживання з нинішніх 20% до 40-45% протягом найближчих років.

За обсягами видобутку газу Хрестищенське родовище займає друге місце в Україні після Шебелинського. Виснаженість родовища складає близько 80%. Виснаженість оточуючих родовищ Хрестищенської групи - близько 65%.
По материалам пресс-службы ДК "Укргазвыдобування".

Читайте також