Бензина и дизтоплива для обеспечения потребностей государства достаточно

21.05.2004, 11:01

Для стабилизации ситуации на рынке нефтепродуктов подписан Меморандум по согласованию действий между Кабинетом Министров Украины и нефтяными компаниями. (укр.)

В другому кварталі поточного року українськими нафтопереробними заводами передбачається переробити близько 6 млн. тон нафти, з яких буде отримано 1,4 млн. тон бензину (понад 450 тис. тон щомісячно) та 1,7 млн. тон дизпалива (понад 550 тис. тон щомісячно). На думку Міністерства палива та енергетики, очікуваних обсягів виробництва моторних палив вітчизняного виробництва буде достатньо для забезпечення потреб як сільськогосподарських товаровиробників, так і потреб держави в цілому.

Обсяги переробки нафти нафтопереробними заводами зросли за 4 місяці 2004 року на 8% і склали 7239,7 тис. тон, зокрема виробництво бензинів збільшилося на 12,5% (1657,1 тис. тон), дизпалива - на 10% (2046,0 тис. тон). Ресурсне наповнення ринку бензинами у квітні 2004 року перевищило обсяги споживання у квітні минулого року у 2,6 рази, а дизпаливом - у 2 рази.

Деяке підвищення цін на моторні палива на ринку нафтопродуктів України розпочалося в останні дні березня. Нафтопереробні компанії пояснюють це тенденцією збільшення світових цін на нафту та підвищенням на $1,3 за 1 тону експортного мита на нафту Російською Федерацією. У якості інших факторів називають очікування змін в оподаткуванні податком на додану вартість та збільшення тарифів на транспортування залізницею нафти і нафтопродуктів територією України.

За інформацією нафтопереробних компаній, ціни на нафтопродукти в Україні значно нижчі ніж в інших країнах. Це робить експорт більш привабливим і спонукає нафтопереробників до підвищення цін на внутрішньому ринку. За 4 місяці 2004 року порівняно з аналогічним періодом минулого року експорт бензинів збільшився у 2,9 рази, дизпалива - на 14%.

Для забезпечення умов стабільного функціонування ринку нафти і нафтопродуктів Кабінетом Міністрів України проведено ряд засідань експертно-аналітичної групи. До складу цієї групи увійшли народні депутати, керівники або заступники керівників міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, а також представники нафтопереробних заводів та компаній, які поставляють нафту в Україну.

З метою стабілізації ситуації на ринку нафтопродуктів підписано Меморандум про узгодження дій між Кабінетом Міністрів України і нафтовими компаніями. Крім того, Кабінетом Міністрів доручено:

1. Мінпаливенерго разом з Держкомрезервом, Мінекономіки, Мінфіном опрацювати питання створення державного стратегічного запасу нафтопродуктів для здійснення інтервенцій ресурсу нафтопродуктів на ринок під час підвищення попиту та зростання цін на моторні палива;

2. Мінпаливенерго, Мінекономіки, Державній податковій адміністрації, Антимонопольному комітету, Мінтрансу, Мінагрополітики, Мінфіну, Держмитслужбі, Фонду державного майна, НКРЕ, НАК "Нафтогаз України" разом з нафтопереробними компаніями створити робочу групу для проведення аналізу діючої системи формування ціни на паливно-мастильні матеріали на українських нафтопереробних підприємствах;

3. Мінагрополітики здійснювати щоденний моніторинг цін на нафтопродукти, що постачаються компаніями для потреб сільськогосподарських товаровиробників у рамках відповідних угод.
По материалам пресс-релиза Министерства экономики и по вопросам европейской интеграции Украины.

Читайте також