"Газ Украины" активизировал погашение задолженности за потребленный газ

20.05.2004, 15:17

Дочерняя компания "Газ Украины", которая входит в состав НАК "Нафтогаз Украины", начала реализацию расширенной программы возврата задолженности за потребленный газ в 1999-2004 годах на общую сумму почти 11 млрд. грн. (укр.)

Програма реалізується спільно з НАК "Нафтогаз України".

Станом на 1 квітня 2004 р. заборгованість енергогенеруючих підприємств становить 1,37 млрд. грн., підприємств теплоенергетики - 1,98 млрд. грн., підприємств із газопостачання та газифікації - 7,48 млрд. грн. Компанія припинятиме газопостачання тим підприємствам, які не виплачуватимуть заборгованість за газ, що був спожитий протягом останніх п'яти років.

До кінця 2004 року компанія планує отримати від усіх боржників, які є учасниками газового ринку, взаємоузгодженні пропозиції щодо погашення заборгованості. Реалізація програми повернення заборгованості за газ у 1999-2004 рр. передбачає розширення позовної роботи із споживачами, які не виплачують заборгованість та продовжують нарощувати борги за спожитий газ у поточному році.

ДК "Газ України" згідно Постанови Кабінету Міністрів України ?550 " Про деякі питання списання вартості несплачених обсягів природного газу", здійснює списання заборгованості, що була накопичена в період функціонування газового ринку у 1995-1998 рр. Дана заборгованість була створена за рахунок недоплати з бюджетів різних рівнів і так званої курсової різниці долара США до гривні. Разом з тим, ДК "Газ України" вважає, що вирішення проблеми оплати боргів 1995-1998 рр. шляхом списання вартості несплачених обсягів природного газу не є прикладом для вирішення аналогічної проблеми багатомільярдної заборгованості за природний газ у 1999-2004 рр.

Проблема систематичного щорічного збільшення заборгованості за спожитий газ перешкоджає повноцінній фінансовій діяльності ДК "Газ України" на газопостачальному ринку України. Борги підприємств негативно впливають на стабільність постачання природного газу для потреб соціальної категорії споживачів. ДК "Газ України" планує послідовно здійснювати заходи, спрямовані на погашення заборгованості за минулі роки та недопущення збільшення заборгованості за спожитий природний газ.

Питання про списання заборгованості за газ у 1995-1998 рр. регулюються Законом України "Про списання вартості несплачених обсягів природного газу" та Постановою Кабінету Міністрів України N 550 про "Деякі питання списання вартості несплачених обсягів природного газу" від 29 квітня 2004 року. Протягом місяця з дня виходу Постанови підприємства нафтогазового комплексу та підприємства виробники теплової енергії і тепло- та водопостачання зобов'язанні подати регіональним комісіям із списання вартості несплачених обсягів природного газу на затвердження узагальненні розрахунки несплачених обсягів газу.

Згідно підрахунків фахівців ДК "Газ України" в Україні було спожито і несплачено протягом 1995-1998 рр. 11,6 млрд. м3 природного газу на суму $824,2 млн. Із врахуванням обсягів природного газу реалізованого усіма газозбутовими підприємствами України, протягом 1995-1998 рр. залишилися несплаченими близько 17 млрд. куб. м. газу вартістю $1,1 млрд.
По материалам пресс-служба ДК "Газ Украины".

Читайте також