Совершенствуется структура госуправления в сфере межгосударственного транспортирования нефти

17.05.2004, 15:10

15 мая Президент Украины Леонид Кучма подписал Указ, которым предусмотрено упорядочение структуры государственного управления в сфере межгосударственного транспортирования нефти. (укр.)

Зокрема, цим документом скасовується інститут Спеціального Уповноваженого України з питань Євро-Азійського нафтотранспортного коридору, запроваджений у липні 2001 року.

Як засвідчила практика, його існування не призвело до підвищення ефективності роботи міждержавної нафтотранспортної системи. Протягом 2002 - чотирьох місяців 2004 рр., незважаючи на численні рішення Кабінету Міністрів України і Міністерства палива та енергетики України, так і не розпочато повноцінну комерційну експлуатацію магістрального нафтопроводу "Одеса - Броди". Завантаження інших складових нафтотранспортної системи України склало тільки 52% від можливого, через термінал "Південний" прокачано лише 2,1 млн. тонн нафти при потенційній спроможності 9 млн. тонн на рік. Унаслідок цього Державний бюджет України щорічно недоотримує сотні мільйонів доларів США.

З огляду на це, а також з метою підвищення ефективності функціонування вітчизняної нафтотранспортної системи, створення в ній єдиної управлінської вертикалі, посилення відповідальності міністерств і відомств за здійснення державної політики в цій сфері подальша координація реалізації проекту Євро-Азійського нафтотранспортного коридору покладатиметься безпосередньо на Кабінет Міністрів України.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також