Возобновляются льготы по НДС для прессы и книгоиздания

21.06.2004, 17:24

17 июня Верховная Рада Украины одобрила Закон Украины "О внесении изменений в Закон Украины "О Государственном бюджете Украины на 2004 год". (укр.)

Ухвалою цього закону парламент серед іншого підтримав уряд у питанні відновлення пільгового режиму оподаткування преси та книговидавництва податком на додану вартість. Відповідні зміни до закону про бюджет-2004 Міністерство фінансів погодило із Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету, який рекомендував парламентові ухвалити їх у першому читанні та у цілому.

Нагадаємо, що статтею 80 Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік", ухваленого Верховною Радою України наприкінці минулого року, було частково призупинено дію підпункту 5.1.2. статті 5 Закону України "Про податок на додану вартість". Згідно із цією нормою від оподаткування ПДВ звільнялись, зокрема: продаж (передплата) і доставка періодичних видань друкованих засобів масової інформації вітчизняного виробництва, продаж книжок вітчизняного виробництва.

Провівши консультації в уряді та з видавцями Мінфін погодив із народними депутатами норму про відновлення пільгового режиму оподаткування ПДВ видавничої галузі, одначе законопроект N4000-1, у якому містилась відповідна норма, з різних причин так і не набув статусу чинного закону.

Не дивлячись на це Мінфін продовжив консультації із видавцями. Зокрема, із Українською асоціацією видавців періодичної преси, і дійшов згоди щодо спільних дій у питанні оптимізації оподаткування преси податком на додану вартість. У той же час, запрошувані асоціацією поряд із Мінфіном народні депутати - автори альтернативного законопроекту "Про внесення змін до деяких законів України відносно підтримки друкованих засобів масової інформації та книговидавничої справи в Україні" Віктор Ющенко, Віктор Пинзеник і Сергій Терьохін самоусунулись від консультацій щодо подальших взаємоузгоджених дій і не приймали участі у спільних засіданнях видавців і урядовців.

У той же час Мінфін, як основний розробник урядового законопроекту про внесення змін до державного бюджету на 2004 рік, врахував необхідність відновлення пільгового режиму оподаткування преси і книговидавництва і погодив її як на урядовому рівні, так і у парламенті.

У свою чергу видавці періодичної преси є цілком задоволеними ухваленням закону про внесення змін до держбюджету-2004. Так, генеральний директор Української асоціації видавців періодичної преси Лідія Молодецька, зокрема, зазначив: "Ми задоволені тим, що уряд і парламент відмовились від дискримінаційної норми про скасування податкових пільг для преси. Разом із Мінфіном ми провели низку консультацій і результат є абсолютно позитивним. Прийнята в урядовому варіанті норма є оптимальною для української преси серед усіх запропонованих. Нарешті, ми маємо діалог із урядом і сподіваємось, що й надалі він буде не менш плідним".

Керівник асоціації видавців також підкреслила, що податкові пільги дійсно є далеко не кращим інструментом стимулювання розвитку тієї чи іншої галузі, одначе їх скасування має бути компенсовано іншими механізмами стимулювання галузей без елементів дискримінації.
Инф. пресс-службы Министерства финансов Украины.

Читайте також