Президент Украины ознакомился с результатами работы комиссии по возмещению НДС

04.06.2004, 10:52

3 июня Президент Украины Леонид Кучма провел рабочую встречу с председателем Координационного Комитета при Президенте Украины по борьбе с коррупцией и организованной преступностью Татьяной Корняковой. (укр.)

Під час зустрічі Тетяна Корнякова ознайомила главу держави з результатами роботи спеціальної комісії з перевірки дотримання законодавства з питань адміністрування і відшкодування податку на додану вартість. Вона підкреслила: "Комісія дійшла висновку, що сьогодні податок на додану вартість не виконує своїх функцій - як щодо фактичного наповнення бюджету, так і щодо регулювання економічних процесів у державі."

За інформацією Комісії, упродовж останніх років щорічні темпи збільшення обсягів ПДВ, заявленого до відшкодування з державного бюджету, утричі випереджали темпи зростання його надходжень до бюджету. Зокрема, якщо за 1998-2003 роки надходження ПДВ до бюджету зросли з 8 до 13 мільярдів гривень, то заявлених для його відшкодування коштів - з 7 до 21 мільярда гривень. За підсумками І кварталу поточного року в окремих регіонах України (Донецька, Одеська області) до бюджету коштів від податку на додану вартість взагалі надійшло вже менше, ніж було відшкодовано його платникам. За словами Тетяни Корнякової, унаслідок цього в Україні, на відміну від індустріально розвинених країн Західної Європи, цей податок так і не став одним з основних джерел доходів бюджету.

Комісія також констатувала, що незадовільний рівень ефективності застосування податку на додану вартість обумовлений як недосконалістю чинного податкового законодавства, так і постійним збільшенням кількості наданих пільг з оподаткування, а також недостатньою ефективністю діяльності державних органів по боротьбі з правопорушеннями та злочинами, пов'язаними з ухиленням від сплати податку та його незаконним відшкодуванням. Суттєвою проблемою залишається відсутність єдиної практики під час розгляду судами справ за позовами платників податків.

Відсутність належного контролю за сплатою та відшкодуванням ПДВ призвела до створення самодостатньої та самовідновлюваної системи його "тіньового" відшкодування за рахунок бюджетних коштів, розгортання повномасштабної організованої злочинної діяльності, яка характеризується широкою участю корумпованих державних службовців в контролюючих, правоохоронних та судових органах, різноманітних посередників, які за винагороду забезпечують гарантоване повернення зазначеного податку як його законослухняним платникам, так і злочинним угрупованням.

Тетяна Корнякова ознайомила главу держави з пропозиціями Комісії щодо вжиття невідкладних заходів організаційно-правового характеру, спрямованих на підвищення ефективності адміністрування податку па додану вартість та встановлення жорсткого контролю за їх виконанням.

У ході зустрічі голова Координаційного Комітету по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю поінформувала Президента України про результати проведеної перевірки стану виконання законодавства про раціональне використання корисних копалин в нафтогазовидобувній промисловості в Сумській і Полтавській областях.

Вона наголосила на встановленні грубих порушень чинного податкового, земельного та природоохоронного законодавства, численні випадки укладання заздалегідь невигідних для держави угод з комерційними структурами про спільну розробку родовищ. Тетяна Корнякова також зауважила, що через відсутність повного та достовірного обліку свердловин поширення набув незаконний видобуток нафти та газу, що завдає значних матеріальних збитків державі. Суттєві нарікання у зв'язку з цим викликає й незадовільний стан виконання попереднього Указу Президента України від 6 червня 2003 року N485 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 6 червня 2003 року "Про невідкладні заходи щодо підвищення ефективності надрокористування в Україні".

Детальніша інформація про результати перевірок буде надана під час брифінгу голови Координаційного комітету при Президентові України по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю Тетяни Корнякової, який відбудеться 7 червня 2004 року о 15.00 у Прес-центрі Адміністрації Президента України.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також