В Таиланде проходит международная конференция по СПИДу

12.07.2004, 13:07

В столице Таиланда Бангкоке 11 июля открылась 15-я Международная конференция по вопросам борьбы со СПИДом. (укр.)

Головні теми цьогорічної конференції, в якій беруть участь близько 20 тисяч політиків, експертів, підприємців, представників громадських організацій, - покращення доступу до медикаментів та підвищення ефективності превентивних заходів. Українську делегацію очолює заступник Міністра охорони здоров'я України Михайло Пасічник.

У своїй доповіді "Визначення національних пріоритетів у сфері боротьби з ВІЛСНІДом і залучення донорської підтримки" Михайло Пасічник поінформував світову громадськість про стратегію боротьби з ВІЛСНІДом в Україні.

Національні пріоритети в сфері ВІЛСНІДу визначаються, насамперед, масштабами епідемії. Україна, що вступила в епідемічний простір по суті десять років тому (1994 р.), повною мірою відчула медичний і соціально-економічний тягар проблеми ВІЛСНІДу, що у даний час акумулює в собі складні соціальні і медичні аспекти: наркоманію, туберкульоз, венеричні хвороби.

Високі темпи поширення ВІЛ у різних регіонах країни диктують необхідність широкого проведення профілактичної діяльності, що покликана створити чітку систему реагування на епідемію та контролю за її поширенням. Така система представлена в Національних програмах профілактики Віл-інфекції. У 2004 році розпочато реалізацію П'ятої Національної Програми, втілення якої розраховано до 2008 року.

П'ята Національна Програма включає розширення кола профілактичних заходів, спрямованих на запобігання ризикованої поведінки молоді, здійснення широкомасштабного лікування, догляду і підтримки всіх хворих, що повинно призвести до стабілізації ситуації в країні. Основні принципи Програми викладені в прийнятій Урядом України Концепції стратегії боротьби з ВІЛСНІДом до 2011 року. До розробки цієї стратегії були залучені: ПРОООН, ООН-СНІД, ВООЗ, неурядові організації.

В даний час Уряд країни розраховує розширити партнерство з Всесвітнім банком, ВООЗ, Представництвом ООН, для залучення додаткових коштів, які необхідні для закупівлі антиретровірусних препаратів, а також відповідного лабораторного обладнання.

Сьогодні Україна готова розпочати широкомасштабну терапію хворих СНІДом: при технічній допомозі ВООЗ розроблені мінімальні стандарти впровадження АРВ терапії, йде робота з розробки комплексного плану лікування і підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих СНІДом. Регіональні Центри СНІДу готові до поетапного впровадження лікування. У рамках реалізації Глобальної Ініціативи ВООЗ і програми ООН-СНІД "три до п'яти" затверджені національні протоколи лікування на основі рекомендацій ВООЗ, розпочато процес підготовки медичного персоналу і соціальних працівників по догляду за хворими.

У своїй доповіді М. Пасічник зазначив: "Активне залучення до протидії епідемії міжнародних організацій і громадського суспільства, використання свого власного досвіду і досвіду інших країн дозволило нам отримати певні результати. Україна - одна з небагатьох країн, Міністерством охорони здоров'я було розроблено і впроваджено нову технологію контролю за епідемією Віл-інфекції - дозорний епіднагляд безпосередньо в цільових групах, що дає можливість визначати реальну ситуацію і відслідковувати ефективність проведених програм".

Істотним досягненням в профілактиці Віл-інфекції стало попередження передачі ВІЛ від матері до дитини, реалізація програми дозволила за останні роки знизити рівень передачі вірусу з 27% до 10%. У більшості областей країни впроваджена програма безпеки донорської крові з забезпеченням можливості повторного тестування донорів і використанням карантинізованої плазми, що дозволяє забезпечувати необхідний рівень безпеки донорської крові в державі. Одним з найважливіших компонентів національної політики в галузі лікування є принцип рівноправного доступу до медичної допомоги всіх представників уразливих груп, незалежно від їхнього соціального статусу. Наступним кроком у цьому напрямку стане виробництво антиретровірусних препаратів в Україні, тим більше, що в державі є необхідний для цього науково-технічний потенціал.

Інформаційно
Перший спалах Віл-інфекції в Україні став наслідком проникнення ВІЛ у середовищі ін'єкційних споживачів наркотиків, і довгий час саме цей шлях розповсюдження інфекції залишався домінуючим. Але в останні часи відмічається все більша активізація статевого шляху передачі інфекції.

Станом на 01.06.2004р. з дня появи першого випадку (1987р.) захворювання офіційно зареєстровано 67187 ВІЛ-інфікованих, у тому числі 7078 дітей. СНІД діагностовано у 7001 дорослого і 241 дитини, з них 4151 дорослий та 130 дітей умерли від СНІДу.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також