Депутаты ВР готовят законопроект о госфинансировании строительства жилья

14.07.2004, 14:34

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности готовит к рассмотрению правительственный проект закона "О государственном финансировании и целевом долгосрочном кредитовании строительства жилья". (укр.)

Мета законопроекту - це створення умов реалізації конституційного права на житло для громадян України, які потребують соціального захисту або підтримки з боку держави, шляхом будівництва (придбання) соціального житла та створення можливості будівництва (придбання) житла за рахунок державних пільгових кредитів.

Законопроектом передбачені положення щодо напрямків фінансування житлового будівництва за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів.

Введено поняття "соціальне житло", будівництво якого має здійснюватись відповідно до Стандарту соціального житла, що затверджується Кабінетом Міністрів України та вартість якого має визначатись виходячи з опосередкованої вартості спорудження загальної площі житла в розрахунку на один квадратний метр у відповідному регіоні, що визначається щоквартально спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері будівництва та архітектури.

Передбачено, що порядок віднесення громадян до таких, що потребують соціального захисту та забезпечуються соціальним житлом, визначає Кабінет Міністрів України.

Державне фінансування будівництва соціального житла має здійснюватися за кошти державного та місцевих бюджетів, відповідно до показників програм забезпечення житлом визначених категорій громадян, затверджених відповідно Кабінетом Міністрів України, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування.

Державне цільове довгострокове житлове кредитування окремих категорій громадян за кошти державного та місцевих бюджетів здійснюють, відповідно до затверджених у встановленому порядку програм, фонди підтримки індивідуального житлового будівництва на селі, що створюються Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Севастопольською міською державними адміністраціями, та Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву, що створюється Кабінетом Міністрів України. Порядок та умови державного цільового довгострокового кредитування затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Для кредитування на будівництво (придбання) житла громадян України, які мають право на отримання кредитів, але не відносяться до категорій населення, кредитування яких здійснюється існуючими фондами житлового кредитування, проектом передбачена можливість створення Кабінетом Міністрів України в установленому законодавством порядку Державного фонду житлового кредитування.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також