В Одессе зарегистрирован девятый случай заболевания брюшным тифом

15.07.2004, 14:48

14 июля в Одессе зарегистрирован еще один случай заболевания брюшным тифом. Всего, начиная с 8 июля, число заболевших достигло девяти. (укр.)

Санітарно-епідемічною службою проводяться протиепідемічні та профілактичні заходи, в тому числі бак обстеження усіх осіб, що контактували з захворівшими; відбір проб води, харчових продуктів; дезінфекційні заходи по всім встановленим місцям перебування хворих; закриті на санітарну обробку та заключну дезінфекцію всі ринки м. Одеси; заборонена продаж готової кулінарної продукції. Уточнюються джерела та фактори передачі інфекції.

У зв'язку з реєстрацією випадків захворювання на черевний тиф в м. Одесі з метою надання практичної допомоги в організації та проведення протиепідемічних та профілактичних заходів Міністерством охорони здоров'я була створена комісія, до якої ввійшли провідні фахівці-інфекціоністи та епідеміологи. Комісія працює на місці виникнення захворювань. Проводяться масове активне обстеження населення м. Одеси та тестування з метою виявлення хворих на черевний тиф з числа осіб з лихоманкою. Ситуація знаходиться на контролі Міністерства охорони здоров'я України.

Черевний тиф - гостра кишкова інфекційна хвороба. ( не плутати з сипним тифом, який передається через людські воші і має більш важкий перебіг). Збудником черевного тифу є Salmonela typhi, грам негативна паличка, що передається через шлунково-кишковий тракт. Збудник має різній термін зберігання у зовнішньому середовищі: стічній воді зберігається до 14 днів, в стоячій воді - до 30 днів, на овочах та фруктах - 5 - 10 днів, у маслі, сирі, м'ясі - до 3 місяців. Джерелом інфікування є хвора людина та бактеріоносій; найбільшу епідемічну загрозу представляють хронічні носії, які колись перехворіли черевним тифом. Шлях передачі інфекції - фекально-оральний. Факторами передачі збудника виступають вода, харчові продукти, забруднені руки тощо. Для черевного тифу характерні симптоми: лихоманка, втрата апетиту, метеоризм, пронос.

Протиепідемічні заходи спрямовані на виділення хворого черевним тифом з числа хворих з лихоманкою; діагностування захворювання у підозрілих осіб виявлення можливого носійства серед перехворівших; дезінфекцію тощо.
Инф. пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також