Минздрав Украины обеспокоен ситуацией с туберкулезом в местах лишения свободы

03.07.2004, 11:58

Одной из важнейших медико-социальных проблем в местах предварительного заключения - изоляторах временного содержания (ИВС), следственных изоляторах (СИЗО) и местах лишения свободы - является туберкулез. (укр.)

Міністр охорони здоров'я Андрій Підаєв провів засідання Міжвідомчої комісії по боротьбі з туберкульозом. Основними питаннями засідання були: епідеміологічна ситуація з туберкульозом в Україні, надання лікувально-профілактичної допомоги хворим на туберкульоз у місцях попереднього ув'язнення, та реорганізація деяких місцевих протитуберкульозних закладів у лікарні (відділення) для соціально дезадаптованих осіб, хворих на туберкульоз.

За даними 2003 року в Україні виявлено понад 37 тис. хворих на туберкульоз, більше 10 тис. мешканців країни померли від нього. На сьогодні загальна кількість осіб, що знаходяться під наглядом лікувально-профілактичних закладів, становить 670 тис. осіб, в тому числі хворих на активні форми туберкульозу - 149,5 тис.

Серед уперше виявлених хворих на туберкульоз соціально-незахищені верстви населення складають майже 65%, з них особи працездатного віку, які не працюють - 40,0%, пенсіонери - 13,3%, особи, котрі звільнені з місць позбавлення волі та не мають постійного місця проживання - 7,3%.

Третій рік в Україні здійснюється виконання Національної програми боротьби із захворюванням на туберкульоз на 2002-2005 роки. В країні створено систему безперебійного забезпечення протитуберкульозних закладів найнеобхіднішими препаратами для лікування цих хворих. З минулого року розпочато централізовану закупівлю сучасного рентгенобладнання. Поточного року цифрові флюорографи вже закуплені на суму 9,5 млн. грн.

Недостатнє з року в рік фінансування протитуберкульозних програм з місцевого бюджету призвело до незадовільного забезпечення лікувально-профілактичних закладів сучасним діагностичним, в першу чергу, лабораторним обладнанням. Це не дозволяє використовувати більш дешевий та епідеміологічно обгрунтований мікроскопічний метод виявлення туберкульозу, що має першочергове значення серед неорганізованого населення та сільського населення, яке проживає на відстані від лікарень.

Для об'єктивної оцінки стану матеріально-технічної бази протитуберкульозних закладів та епідрежиму в них санепідслужба готує проведення ретельної перевірки усіх протитуберкульозних закладів з наступним проведенням селекторної наради та прийняттям відповідних рішень.

Однією з найбільш великих медико-соціальних проблем у місцях попереднього ув'язнення - ізоляторах тимчасового тримання (ІТТ), слідчих ізоляторах (СІЗО) та місцях позбавлення волі є проблема туберкульозу. Ця хвороба на сьогодні становить найбільшу загрозу для здоров'я, життя ув'язнених та персоналу установ місць позбавлення волі.

До СІЗО надходить велика кількість осіб хворих на активний туберкульоз. У 2003 році надійшло 3,6 тис. таких хворих, що створює напружену епідемічну ситуацію та наражає на небезпеку інфікування не тільки інших заарештованих, а й персонал установ.

Враховуючи ситуацію, що склалася, МОЗ України взяло на себе зобов'язання щодо проведення діагностики і лікування осіб з підозрою на туберкульоз чи хворих на цю недугу, котрі знаходяться у ІТТ. Зазначені заходи забезпечуються в комунальних медичних закладах за умови конвоювання та забезпечення охорони силами МВС. Кількість виділених ліжок для лікування зазначеної категорії осіб на сьогодні складає 312.

Проте, зазначеної кількості ліжок не вистачає, така ситуація склалася через відмову Державного Департаменту України з питань виконання покарань переводити із ІТТ до СІЗО хворих на туберкульоз. (На 01.05.04 лише в Херсонській області в Установах ІТТ знаходяться 80 таких хворих, в Донецькій області - 76). В результаті протитуберкульозні комунальні заклади перетворюються в тюрми, і не в стані забезпечити організацію лікування понад 3,5 тис хворих, які знаходяться у СІЗО. Міністерство охорони здоров.я сьогодні може забезпечити лише лікування хворих на туберкульоз, які знаходяться в ізоляторах тимчасового тримання до моменту їх переводу до СІЗО, тобто до 10 діб.(Відповідно до Закону "Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз" лікування хворих на туберкульоз, виявлених у СІЗО повинно здійснюватись у медичних підрозділах цих СІЗО).

Міжвідомча комісія прийняла рішення щодо забезпечення госпіталізації хворих на туберкульоз, що направлені з ізоляторів тимчасового утримання, до комунальних протитуберкульозних закладів, в яких створені окремі, спеціально облаштовані, палати (відділення), забезпечити їх лікування та охорону до моменту подальшого їх переводу до слідчих ізоляторів (до10 днів), та Розглянути питання щодо створення умов в слідчих ізоляторах для лікування хворих на інфекційні захворювання, в тому числі - туберкульоз, до моменту набуття чинності вироку суду відповідно до чинного законодавства.

Закриваючи засідання Міжвідомчої комісії Міністр охорони здоров'я Андрій Підаєв зазначив: "Вирішення питання про організацію надання допомоги хворим на туберкульоз, котрі знаходяться в ІТТ та СІЗО - це ще один крок на шляху зупинення епідемії в Україні. Сьогодні Уряд робить все можливе для зупинення і подолання епідемії. Всі наші дії направленні на покращання здоров'я конкретної людини і тільки за умови повної консолідації зусиль Міністерства охорони здоров'я, МВС та Державного Департаменту України з питань виконання покарань, ми зможемо досягнути необхідних результатів, щодо покращання ситуації з захворюванням на туберкульоз в пенітенціарній системі".
Инф. пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також