В Украине зарегистрировано 53 случая отравления грибами

06.07.2004, 15:41

По оперативным данным, на 1 июля 2004 года в Украине зарегистрировано 53 случая отравления дикорастущими грибами, в том числе 6 - среди детей, двое взрослых погибли. (укр.)

Найбільша кількість грибних отруєнь зареєстрована у південних областях - Одеській (20), Херсонській (8), Донецькій (8) та Запорізькій (6).

Міністерством охорони здоров'я реєструється та аналізується кожний випадок отруєння грибами серед населення України.

Основними причинами отруєнь є необізнаність у грибах, неуважність при їх збиранні. Населення отруюється пластинчатими грибами, приймаючи бліду поганку за їстівний гриб.

Слід пам'ятати, що липень - серпень - це пік розмноження блідої поганки - смертельно отруйного гриба. Навіть досвідчені грибники часто плутають цей гриб з печерицями, дощовиками, сироїжками.

Бліда поганка містить отруту, яка вражає печінку та інші важливі системи життєдіяльності людини. Особливо вразливі до грибної отрути діти.

При виникненні грибного отруєння дуже важливо своєчасне звернення за медичною допомогою. Чим раніше отруту буде виведено з організму, тим більше шансів у потерпілого вижити.

Основні симптоми отруєння грибами:
- головний біль, запаморочення, загальна слабкість, спрага, нудота, блювота, пронос із кров'ю, який супроводжується біллю в животі.

При перших ознаках отруєння необхідно звернутися до лікарів!

Перша допомога:
- як найшвидше промити шлунок - випити підсоленої води та викликати у потерпілого штучну блювоту.

Незважаючи на тимчасове полегшення самопочуття потерпілого після промивання шлунку, терміново викликати лікаря для надання кваліфікованої медичної допомоги.

Слід зауважити, що госпіталізувати необхідно всіх члені сім'ї чи всіх осіб, що вживали разом з потерпілим гриби, навіть у незначних кількостях.

Якщо Ви все таки вирішили ризикнути, то запам'ятайте основні поради та застереження:

Міністерство охорони здоров'я звертається до громадян України: - збирайте тільки ті гриби, які Ви дуже добре знаєте, остережіться від збирання пластинчатих грибів;
- не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких чітко не виражені морфологічні ознаки;
- не купуйте гриби з рук у приватних осіб в місцях несанкціонованої торгівлі;
- не вживайте спиртних напоїв під час споживання грибів, це прискорює процеси всмоктування грибної отрути;
- не давайте гриби дітям та особам, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
Инф. пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також