"Укртранснафта" начала подготовку к строительству НПС "Чикаливка"

30.08.2004, 11:49

"Укртранснафта" начала подготовку к строительству нефтеперекачной станции (НПС) "Чикаливка". Строительство НПС позволит увеличить мощность нефтепровода Кременчуг-Снигуривка-Одесса, который входит в Приднепровские магистральные нефтепроводы. (укр.)

"Укртранснафта" розпочала розробку проекту будівництва НПС "Чикалівка" у минулому році. Будівництво станції обумовлено необхідністю нарощувати потужності магістральних нафтопроводів України, а також підвищення екологічної безпеки на підводних переходах через річки Дніпро і Псьол. "Укртранснафта" втілює у життя ідеологію реалізації виробничих потреб при максимальному захисті екології України. Введення в дію НПС "Чикалівка" зведе до мінімуму екологічні ризики, які можуть виникати у зв'язку з високим тиском у нафтопроводах під час прокачування нафти на дільниці Кременчук-Снігурівка-Одеса.

Побудова нафтоперекачувальної станції "Чикалівка" також дозволить підвищити ефективність роботи системи магістральних нафтопроводів Лисичанськ-Кременчук-Снігурівка-Одеса. Після введення станції в експлуатацію пропускна здатність системи на дільниці Кременчук-Пролетарська збільшиться на 46% - з 19,1 до 28 млн. тонн нафти на рік. Це дозволить залучити на українські маршрути додаткові обсяги транзитної нафти.

25 серпня 2004 року Кабінет Міністрів України видав розпорядження ©597 "Про затвердження проекту і титулу будови Нафтоперекачувальна станція "Чикалівка" нафтопроводу Кременчук-Снігурівка". Згідно з ним проект будови, що був розроблений Інститутом транспорту нафти, передбачає збільшення обсягів перекачування нафти після введення в експлуатацію до 28 млн. тонн. На даний момент максимальна фактична пропускна здатність магістрального нафтопроводу Кременчук-Снігурівка становить 19,1 млн. тонн на рік. Кошторисна вартість будівництва складає 84,9 млн. грн. Орієнтований термін будівництва - 10 місяців.

Система нафтопроводів Кременчук-Снігурівка-Одеса здійснює транспортування російської нафти на нафтопереробні заводи Одеси та Херсону, а також транспортування нафти на експорт через чорноморські нафтотермінали в Одесі і "Південний".

У листопаді 2003 року ВАТ "Укртранснафта" ввела в експлуатацію нафтоперекачувальну станцію "Миколаївська", яка знаходиться на дільниці Снігурівка-Одеса Придніпровських магістральних нафтопроводів. Вартість будівництва НПС "Миколаївська" становила 29 млн. грн.
По материалам пресс-релиза ОАО "Укртранснафта".

Читайте також