Украина планирует присоединится к инициативе Фонда Клинтона по ВИЧ/СПИДу

16.09.2004, 12:56

Министр здравоохранения Украины Андрей Пидаев подписал меморандум о взаимопонимании между правительством Украины и инициативой Фонда Б. Клинтона по ВИЧ/СПИДу, который дает возможность Украине закупать АРВ-лекарства по сниженным ценам. (укр.)

В Міністерстві охорони здоров'я відбулась зустріч міністра охорони здоров'я Андрія Підаєва, голови правління Фонду "АНТИСНІД" Олени Франчук та регіонального менеджера iніціативи Фонду Клінтона з ВІЛСНІДу Дженіфер Лісфелт, котра перебуває в Україні на запрошення фонду "АНТИСНІД". Результатом зустрічі став підписаний меморандум про приєднання України до ініціативи Фонду Б. Клінтона.

Під час зустрічі пані Дженіфер зазначила, що приїхавши в Україну і провівши ряд зустрічей, вона відчула велику прихильність уряду і всіх, хто працює в державі в галузі ВІЛСНІДу, до вирішення проблем поліпшення доступу до лікування. Пані Лісфелт підкреслила, що сьогоднішнє підписання меморандуму свідчить про те, що Україна продовжує накопичувати потенціал і надалі є прикладом для країн регіону.

Андрій Підаєв зазначив, що Україна готова до підписання меморандуму і це стане новим етапом розширення доступу ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД до лікуванням.

У проекті бюджету на 2005 рік Уряд України запланував збільшення витрат на придбання ліків для даної категорії пацієнтів у порівнянні з минулим роком у два рази, - повідомив Міністр: "У 2005 році ми запланували витрати на лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД у розмірі 21 млн. 826 тис., гривень., а загальна сума, яку передбачено в бюджеті на заходи по профілактиці ВІЛ-інфекції і СНІДу, становить 34 млн. 189 тис. грн. Збільшення бюджетних асигнувань на приборкання цієї інфекції є свідченням прихильності політики уряду до питань боротьби з ВІЛ/СНІДом, і глибокого розуміння проблем людей, що живуть з цією інфекцією. Я маю надію, що з врахуванням можливості, котрі дає ініціатива фонду Б. Клінтона, держава зможе придбати майже в два рази більше препаратів, а це означає, що вдвічі більше людей, котрі потребують АРВ-терапію, зможуть її отримати. І це безумовний прогрес. Сьогодні в Україні є практично всі необхідні чинники для достойної відповіді епідемії - це політична воля керівництва держави, необхідна законодавча база, накопичений власний і узагальнений міжнародний досвід, великий потенціал мережі Центрів СНІДу і, що немало важливо, - можливість закупівлі препаратів за зниженими цінами. Я певен - маючи такі складові ми зможемо зробити якісно нові кроки на шляху приборкання епідемії".

Суть ініціативи Фонду Біла Клінтона в забезпеченні країнам-учасницям доступу до закупівель антиретровірусної (АРВ) терапії за зниженими цінами. Зниження вартості АРВ-препаратів стало можливим завдяки проведеним переговорам Фонду Клінтона з найбільшими виробниками АРВ-препаратів і досягнення максимально низьких цін за рахунок великих обсягів закупівель у світовому масштабі.

У випадку якщо уряд країни висловить своє бажання доєднатися до ініціативи і підписати меморандум, то на всі закупівл,і котрі проводяться в країні (за державні кошти, кошти донорських організацій та інші джерела фінансування) розповсюджується домовленість ініціативи фонду щодо цінової політики. Таким чином країни, котрі підписали меморандум, мають можливість закуповувати АРВ-терапію за цінами, котрі є нижчими від середніх цін на 50-60%.

До недавнього часу увага ініціативи Фонду в основному була зосереджена на зниженні цін на АРВ-препарати. Сьогодні Фонд працює ще в напрямку зниження вартості лабораторного обладнання для специфічної діагностики (визначення кількості імунних клітин в організмі людини, що вже є інфікованою вірусом) та вірусного навантаження.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також