На Европейской конференции Украина представила свою государственную политику по борьбе с ВИЧ/СПИДом

17.09.2004, 11:30

Министр здравоохранения Украины Андрей Папиев презентовал государственную политику Украины по борьбе с ВИЧ/СПИДом. (укр.)

Міністр охорони здоров'я України Андрій Підаєв у ході роботи 2-ої Європейської конференції "Європа та ВІЛ/СНІД: Нові виклики, нові можливості", м. Вільнюс (Литва) презентував державну політику України у сфері боротьби з ВІЛ/СНІДом.

Діюча в Україні національна програма боротьби з ВІЛ/СНІД передусім відповідає завданням Декларації ГА ООН "Про відданість справі боротьби з ВІЛ/СНІДом", яку підписала і прийняла до виконання Україна. В цьому документі визначено, що лікування, догляд і підтримка хворих - це складові профілактики СНІДу.

"Сьогодні в країні реалізується вже п'ята Національна програма профілактики і лікування ВІЛСНІДу на 2004-2008 роки, - зазначив у своїй презентації міністр. - Найважливішим компонентом відповіді системи охорони здоров'я на епідемію ВІЛСНІДу в Україні, а також одним із приоритетів цієї Програми є розширення доступу до антиретровірусної терапії.

У серпні 2004 року Президент України видав Указ про запобігання дальшому поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні. Першочергове завдання, поставлене Президентом перед урядом країни - налагодити, вже в 2004-2005 роках, вітчизняне виробництво антиретровірусних препаратів, а також препаратів для лікування СНІД-індикаторних хворіб і опортуністичних інфекцій. Міністерство охорони здоров'я планує в 2005 році впровадити в практику лікування шість антиретровірусних препаратів вітчизняного виробництва".

У зв'язку із збільшенням ВІЛ-інфікованих, в державі зросла кількість хворих, що потребують лікування, підтримки і догляду. Це вимагає значного підвищення фінансування програм. У 2005 році уряд запланував збільшити у два рази фінансування Національної програми (34 млн. 189 тис. грн., з них витрати на лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД у розмірі 21 млн. 826 тис. грн.).

Вперше на рівні програмного документа державного рівня лікування розглядається в Україні у невід'ємному зв'язку з доглядом і підтримкою, соціальним захистом і допомогою хворим. Зміцнюється національна спроможність діагностики СНІДу і опортуністичних інфекцій, лабораторного контролю якості лікування шляхом створення 3 нових потужних регіональних лабораторних центрів, які забезпечать можливість обстеження хворих на сучасному рівні. Це передусім визначення кількості СД4 лімфоцитів та рівня вірусного навантаження у плазмі. Україна вперше стикається з таким комплексним підходом до лабораторного забезпечення лікування хворих на СНІД та планує розпочати роботу з контролю за якістю лікування і формуванням резистентних форм вірусу.

Для забезпечення заходів протидії епідемії, окрім державного фінансування, Україна залучає додаткові ресурси: кредит Світового Банку, технічну допомогу ВООЗ, можливості Глобального Фонду, міжнародну допомогу від двосторонніх і багатосторонніх донорів. "Епідемія СНІДу, що торкнулася всього світу, змушує консолідувати зусилля не тільки на рівні керівництва держав і донорських організації. Сьогодні протистояти епідемії здатні знання, професіоналізм і спільні скоординовані зусилля. Ми всі розуміємо - СНІД не можна перемогти в одній країні, чи за допомогою універсального рецепта. Про це ми говорили під час конференції в Дубліні і повторюємо зараз - тільки консолідація зусиль розширеної Європи та її сусідів дає можливість змінити хід розвитку епідемії. Сьогодні іншої альтернативи немає", - зазначив с заключному слові презентації державної політики боротьби з ВІЛСНІДом міністр охорони здоров'я України - Андрій Підаєв.

Перший спалах ВІЛ-інфекції в Україні став наслідком проникнення ВІЛ у середовище ін'єкційних споживачів наркотиків з наступною активізацією статевого шляху передачі. З першого випадку реєстрації ВІЛ-інфікування в 1987 р. в Україні (станом на 1.08.2004) офіційно зареєстровано 69239 ВІЛ-інфікованих ( з них 7487 дітей) - у тому числі СНІД діагностовано у 7425 дорослих і 259 дітей, з них 4570 хворих померло. Серед ВІЛ-інфікованих 43575 осіб - внутрішньовенні наркомани. Переважна більшість ВІЛ-інфікованих - особи 20-39 років, постійно збільшується кількість зареєстрованих осіб підліткового віку.

Найбільш уражені регіони: Донецької, Дніпропетровської, АР Крим, Миколаївської, Луганської, Харківської, Запорізької, Черкаської, Полтавської областей, м. Київ та м. Севастополь.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також