В Вене прошло заседание Постоянной рабочей группы Международной комиссии по защите Дуная

21.09.2004, 10:53

16-17 сентября в Вене прошло второе заседание Постоянной рабочей группы Международной комиссии по защите р. Дунай, на котором делегация Украины презентовала проект восстановления судоходства в украинской части дельты Дуная. (укр.)

Делегати 12 країн-членів Комісії, представники Європейської комісії, міжнародних організацій, насамперед ЮНЕП, ПРО ООН, Всесвітнього фонду дикої природи, ЮНЕСКО, Карпатської конвенції, з великою увагою ознайомилися з екологічними, соціально-економічними та технічними аспектами облаштування глибоководного суднового ходу р. Дунай-Чорне море через гирло Бистре, який відкриває нові можливості для розвитку співпраці європейських держав з країнами Центральної Азії та Кавказького регіону.

Водночас делегація нашої країни привернула увагу європейської спільноти до складної екологічної ситуації в українському Придунав'ї внаслідок антропогенної діяльності на румунській частині дельти. Представниками України було запропоновано концептуально новий підхід до дослідження ситуації, що склалася в дельті Дунаю, який ґрунтується на методиках, розроблених Інститутом проблем математичних машин і систем Національної Академії наук.

Учасники заходу подякували делегації України за відкритий та конструктивний підхід до обговорення цього чутливого питання, яке належить до мандату Комісії, високо оцінили рівень наданої інформації щодо різних аспектів реалізації проекту ГСХ р. Дунай - Чорне море. Вони також висловили надію, що започаткований багатосторонній діалог сприятиме пошуку прийнятного рішення з урахуванням національних інтересів України та дозволить зняти цю проблему з порядку денного Комісії.

Учасники наголосили на суверенному праві України розбудовувати власні транспортні шляхи, реалізація яких не матиме шкідливого транскордонного впливу, та, у цьому контексті, вітали започаткування конструктивного діалогу з Румунією з метою врегулювання цієї проблеми.

Представники делегацій та міжнародних структур, у т. ч. ЄК та ЮНЕП, підтримали запропоновану Україною ініціативу щодо проведення комплексної оцінки ситуації в дельті р. Дунай та з готовністю прийняли запрошення відвідати безпосереднє місце робіт з відновлення ГСХ р. Дунай - Чорне море

За інформацією представників Європейської Комісії, на першу декаду жовтня планується поїздка в Україну представницької делегації ЄК за участю експертів кількох міжнародних організацій з метою детального ознайомлення з екологічною ситуацією в українській частині дельти, зокрема у контексті реалізації проекту Дунай - Чорне море.

Значну увагу учасники сесії приділили підготовці зустрічі міністрів довкілля країн Міжнародної комісії з захисту р. Дунай, присвяченої десятиріччю підписання Конвенції з захисту р. Дунай, яка відбудеться 13 грудня ц. р. у Відні, а також підготовці тексту Дунайської декларації, яка має бути прийнятою в ході цієї зустрічі. Завдяки наполегливій роботі української делегації окремим положенням проекту Декларації було підтримано нову ініціативу з захисту р. Тиса та включено положення про необхідність розробки стратегії превентивних заходів з метою захисту водних ресурсів від аварійного забруднення та вироблення єдиної методи оцінки шкоди, заподіяної забруднюючими скидами.

Делегацію України очолювала Посол з особливих доручень МЗС України Наталія Зарудна. До складу делегації також увійшли представники Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, Державного комітету України по водному господарству, Інституту проблем математичних машин і систем НАН України.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також