Международные эксперты изучат экологическую ситуацию в дельте Дуная

22.09.2004, 14:21

В первой декаде октября в Украину прибудет группа международных экспертов, которые будут изучать экологическую ситуацию в дельте Дуная в результате построения канала "Дунай - Черное море". (укр.)

Питання відновлення глибоководного суднового ходу через гирло Бистре у контексті загальної екологічної ситуації у дельті Дунаю стали предметом консультацій, що відбулися 21 вересня ц.р. у Женеві.

Представники низки міжнародних організацій, зокрема ЮНЕСКО, ЮНЕП, Європейської Комісії, Міжнародної комісії щодо захисту Дунаю, секретаріатів міжнародних конвенцій з питань охорони довкілля та міжнародних неурядових організацій обмінялися думками щодо нинішньої ситуації та майбутнього дельти Дунаю, що має світове значення.

Представляючи позицію України щодо ситуації з судноплавством у Придунав'ї, Посол з особливих доручень Наталія Зарудна, яка очолювала українську делегацію, наголосила, що відновлювальні роботи відбуваються у відповідності з міжнародними зобов'язаннями нашої держави щодо охорони природи дельти Дунаю. Представник України підкреслила, що реалізація цього проекту матиме важливе значення для подолання складної соціально-економічної ситуації у регіоні та стане суттєвим внеском у розвиток європейської транспортної мережі.

Учасники консультацій позитивно оцінили представлену українською стороною грунтовну інформацію щодо заходів, які вживає наша держава для збереження природного середовища та унікальної флори і фауни дельти.

Вони висловили сподівання, що запланована на першу декаду жовтня поїздка в Україну представницької групи міжнародних експертів дасть змогу чіткіше визначити шляхи залучення міжнародних організацій до здійснення моніторингу та вироблення рекомендацій для мінімізації можливого негативного впливу на екологію регіону внаслідок реалізації другої фази проекту.

Учасники консультацій наголосили на важливості поглиблення міжнародного співробітництва заради збереження біорізноманіття дельти Дунаю та активнішого використання існуючих багатосторонніх та двосторонніх механізмів такої співпраці.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також