Работе газовой отрасли Украины угрожает дестабилизация

20.01.2005, 11:22

Отмена нулевой ставки НДС на продажу импортного газа в 2005 году может дестабилизировать работу газовой отрасли Украины. (укр.)

Відсутність у Законі "Про державний бюджет України на 2005 рік" механізму оподаткування за нульовою ставкою податку на додану вартість операцій з продажу імпортованого згідно міжнародних договорів України природного газу споживачам призведе до дестабілізації роботи газової галузі та зменшення надходжень коштів до Державного бюджету України.

Механізм нульової ставки ПДВ протягом 2003-2004 рр. забезпечував сплату податку на імпортований та реалізований компанією природний газ безпосередньо кінцевими споживачами - промисловістю та підприємствами теплокомуненерго. Стягнення податку виконувалось безпосередньо місцевими податковими адміністраціями. Таким чином в структурі реалізації імпортованого природного газу підприємствами НАК "Нафтогаз України" операції з нарахування та стягнення ПДВ не проводились.

Скасування з 1 січня 2005 року Законом "Про Державний бюджет України на 2005 рік" нульової ставки ПДВ на імпортований природний газ означає виникнення зобов'язань по сплаті податку у НАК "Нафтогаз України" та перекладення на Компанію функції адміністрування та збору ПДВ з кінцевих споживачів. Фактично, на НАК "Нафтогаз України" покладено виконання обов'язків Державної податкової адміністрації у газовій галузі. Це суперечить законодавству України та завданням "Нафтогазу України".

Відмова від механізму нульової ставки ПДВ на реалізацію імпортованого природного газу знизить платіжну дисципліну споживачів природного газу, зокрема, підприємств комунальної теплоенергетики. Це пояснюється відсутністю у компанії адміністративних важелів впливу для стягнення ПДВ, якими користуються у своїй роботі місцеві податкові адміністрації. Внаслідок цього компанія прогнозує суттєве зменшення рівня оплати спожитого природного газу включно з податковою складовою.

За підрахунками компанії відмова від застосування нульової ставки ПДВ може призвести до скорочення сплати податку на додану вартість (у складі ціни газу) з боку теплокомуненерго та промислових підприємств на суму до 2 млрд. грн.

Перерахунок до Державного бюджету цієї суми буде покладено на НАК "Нафтогаз України". Ці кошти вірогідно буде вилучено з обігу компанії, що в свою чергу призведе до недофінансування основних виробничих програм. Зменшення інвестицій у розвиток газовидобувної галузі ймовірно зупинить започатковане протягом 2003-2004рр. нарощення власного видобутку природного газу. Відсутність достатніх коштів на модернізацію та розвиток газотранспортної системи може у перспективі позбавити Україну статусу провідного транзитера східного газу до європейських країн.

У 2003 та 2004 рр. згідно ст. 9 Закону "Про Державний бюджет України на 2004 рік" на території України діяла нульова ставка податку на додану вартість на оподаткування операцій з продажу ввезеного природного газу на митну територію України відповідно до зовнішньоекономічних контрактів, укладених на виконання міжнародних договорів України.

Введення нульової ставки ПДВ на продаж імпортованого газу у 2003-2004 рр. збільшило загальні надходження цього податку до Державного бюджету України у порівнянні з попередніми роками. Це відбулося за рахунок зростання обсягів сплати ПДВ безпосередніми споживачами природного газу - промисловими підприємствами, енергогенеруючими компаніями і підприємствами теплокомуненерго. За даними Державного казначейства надходження ПДВ до державного бюджету у 2003 році склали 22,9 млрд. грн., що на 4,5 млрд. грн. більше ніж у 2002 році, а за 9 місяців 2004 року - 12,5 млрд. грн., що на 2,3 млрд. грн. більше ніж за аналогічний період 2003 року.

Застосування нульової ставки ПДВ на операції з продажу імпортованого природного газу також суттєво покращило стан розрахунків НАК "Нафтогаз України" з Державним бюджетом. В 2003-2004 рр. підприємства Компанії перевиконали поточні розрахунки з бюджетом та здійснили часткове погашення податкової заборгованості минулих років. За оперативними даними, станом на 1 січня 2005 року НАК "Нафтогаз України" у 2004 році перерахувала до держбюджету України майже 5,84 млрд. грн., або 102,7% від нарахованого, зокрема, 0,9 млрд. грн. податку на додану вартість.

Податкові платежі компанії складають близько 11% від загальних надходжень державного бюджету.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також