Рейтинг Украины повышается

28.01.2005, 15:39

26 января международное рейтинговое агентство Rating & Investment Information, Inc. (R&I) повысило кредитный рейтинг долгосрочных обязательств Украины в иностранной валюте с уровня "В+" до "ВВ-" (ВВ минус). Прогноз - стабильный. (укр.)

Аналітики R&I вважають, що Україна зберігає тенденції стрімкого економічного зростання і позитивного сальдо платіжного балансу. Після здійснення перших змін в уряді в країні починає укорінюватися демократія та розпочинається нова ера більш прозорих економічних та політичних процесів.

Раніше, 21 січня 2005 року міжнародне рейтингове агентство "Fitch Ratings" підвищило довгострокові кредитні рейтинги України в іноземній та національній валютах з рівня "В+" до "ВВ-" (ВВ мінус). Також агентство підвищило рейтинг стелі країни з "В+" до "ВВ-" (ВВ мінус) та підтвердило короткостроковий рейтинг на рівні "В". Прогноз довгострокових рейтингів - "Стабільний".

Старший директор аналітичної групи агентства Fitch по суверенних рейтингах Едвард Паркер зазначив, що раніше суверенні рейтинги України стримувались на рівні В+ через існування ризику політичної нестабільності, що була пов'язана із президентськими виборами. Зараз, хоча політичні ризики залишаються, проте їх вплив знижується, так як Україна виходить з політичної кризи. За даних обставин основні макроекономічні показники України, такі як темпи приросту ВВП, рівень золотовалютних резервів, профіцит рахунку поточних операцій, рівень державного боргу тощо, а також перспективи подальшого стійкого зростання цих показників дають підстави для підвищення суверенного рейтингу.

Аналітики агентства зазначили, що помірний (відносно низький) рівень державного боргу України є ключовим сприятливим фактором для рейтингу.
Инф. пресс-службы Министерства финансов Украины.

Читайте також