"Нафтогаз Украины" и польская компания PGNiG S.A. обсудили планы сотрудничества на 2005 год

05.01.2005, 16:24

В Киеве состоялась рабочая встреча делегации Польской государственной нефтегазовой компании Polske Gornictwo Naftowe I Gazownictwo S.A. (PGNiG) с представителями НАК "Нафтогаз Украины". (укр.)

Делегацiю НАК "Нафтогаз України" очолював заступником голови правління компанії Олександр Ковалко. Польську делегацію на переговорах очолював заступник голови правління PGNiG Франтішек Крок.

У ході зустрічі сторони підбили підсумки двосторонньої співпраці у 2004 році та визначили плани з її розширення на 2005 рік. Зокрема, сторони домовилися про проведення у другій половині січня переговорів з питання розробки та узгодження проекту "Технічних умов передачі природного газу з газотранспортної системи України до газотранспортної системи Республіки Польща на газовимірювальній станції (ГІС) "Дроздовичі" та поставки газу на 2005 рік.

Підписання "Технічних умов" дозволить вже з середини 2005 року здійснювати передачу газу від "Нафтогазу України" до компанії PGNiG без участі посередників. Сьогодні передача газу на ГІС "Дроздовичі" відбувається за посередництва ЗАТ "Газекспорт" та польської "WegleKoks" S.A.

Основними напрямками україно-польської співпраці у 2004 році були:

- проект газифікації південно-східних районів Польщі шляхом будівництва газопроводу Устилуг-Хрубешув, введення в експлуатацію якого заплановане на 1 липня 2005 року. Задля реалізації проекту "Нафтогаз України" побудує газопровід довжиною 1,7 км до Державного кордону, PGNiG - відповідну дільницю на території Республіки Польща довжиною 15 км. Будівництво нового газопроводу дозволить на першому етапі газифікувати південно-східні райони Республіки Польща, а в майбутньому значно розширити експорт природного газу з України до Польщі;

- використання потужностей українських підземних газосховищ поблизу україно-польського кордону для зберігання закупленого в Росії природного газу. Початок реалізації проекту запланований на перше півріччя 2005 року.

"Нафтогаз України" розглядає розширення співробітництва з газовими компаніями центральноєвропейського регіону як ключовий елемент своєї стратегії трансформації з національної в міжнародну газову та енергетичну компанію. "Нафтогаз України" офіційно оголосив намір взяти участь у приватизації компанії PGNiG у разі, якщо її буде оголошено протягом 2005 року.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також