Разработан законопроект об украинском языке как о государственном языке Украины

13.10.2005, 11:25

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам культуры и духовности рекомендует парламенту принять за основу проект закона об украинском языке как о государственном языке Украины. (укр.)

Законопроект уточнює статус української мови як державної, визначає норми і матеріальні носії та джерела державної мови України, якими є словники, рекомендації і роз'яснення, сучасні літературні загальноприйняті стандарти української мови. В ньому визначено сфери застосування державної мови, закріплено за органами державної влади право на пред'явлення кваліфікаційних вимог до посадових осіб відносно рівня знання і володіння українською мовою, а також державні гарантії підтримки і захисту української мови як державної мови в Україні.

За словами голови Комітету Леся Танюка, закон сприятиме консолідації зусиль органів державної влади щодо забезпечення реалізації прав громадян у галузі використання української мови як державної мови України, робить державну мову зручним і універсальним засобом реалізації прав і свобод громадян, дозволить зробити їх системними і організованими, враховувати в своїй діяльності і забезпечувати пріоритети державної мовної політики.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також