Сегодня отмечается очередная годовщина принятия Генассамблеей ООН Общей декларации прав человека

10.12.2005, 13:46

Сегодня, 10 декабря, исполняется 57 лет с момента принятия Генеральной Ассамблеей ООН Общей декларации прав человека, которая провозглашает уважение к правам человека и человеческому достоинству основой свободы и справедливости в мире. (укр.)

Генасамблея ООН визначила Декларацію завданням, до виконання якого мають залучитися усі держави з тією метою, щоб кожна людина та кожен орган суспільства намагались сприяти повазі та забезпеченню загального визнання та здійснення прав і свобод людини шляхом національних та міжнародних заходів.

Схвалення цього документу у 1948 році стало, без перебільшення, однією з найвизначніших подій XX століття. Складно уявити, яким було б життя мільйонів людей на планеті без цього засадничого документу.

Розробкою проекту Декларації займалася Комісія ООН з прав людини, яка була і наразі продовжує залишатися одним з основних органів системи ООН у галузі забезпечення та захисту прав людини та основних свобод. Впродовж свого членства в ООН Україна неодноразово обиралася членом Комісії, а в цьому році представника України - професора Володимира Василенка - було обрано віце-головою Комісії. Це стало свідченням високої оцінки світовою спільнотою зусиль України у галузі розбудови правової держави, забезпечення основних прав і свобод людини.

Україна як демократична держава, проголосивши верховенство права і повагу до прав і свобод людини найважливішими цінностями внутрішньої політики, та прагнучи неухильного дотримання міжнародних норм і стандартів у сфері прав людини, розглядає Декларацію з прав людини як основу для формування політики у правозахисній сфері.

Наша країна є стороною всіх основних міжнародно-правових документів ООН з прав людини, серед найважливіших з яких - Міжнародний пакт про громадянські та політичні права, Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права, Факультативні протоколи до них, Міжнародна конвенція з ліквідації всіх форм расової дискримінації, Конвенція про права дитини, Конвенція про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок.

Враховуючи, що цьогорічне відзначення Міжнародного Дня прав людини присвячене питанням тортур, варто наголосити, що Україна є стороною Конвенції проти тортур та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження чи покарання. 23 вересня 2005 року, у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку, на доручення Президента України Віктора Ющенка Постійний Представник України при ООН Валерій Кучинський підписав від імені України Факультативний протокол до цієї Конвенції.

Дотримання прав людини, демократія та верховенство права були серед головних цінностей Помаранчевої революції. Відтак, вони є пріоритетними для керівництва країни як у внутрішній політиці, так і в міжнародному вимірі.

Нова демократична Україна, як невід'ємна частина європейської спільноти демократій, не може залишати непоміченими порушення прав людини у країнах світу. Принципові підходи України були яскраво продемонстровані як у виступі Міністра закордонних справ України Б.І.Тарасюка на засіданні високого рівня на 61-й сесії Комісії ООН з прав людини навесні ц.р., так і під час прийняття відповідних рішень в Комісії та Генеральній Асамблеї ООН.

Україна послідовно виступає за зміцнення ролі ООН у міжнародній системі захисту прав людини, спрямованій на подолання всіх форм дискримінації, поважання людської гідності, створення ефективних гарантій реалізації прав і свобод людини. У ході підготовки до Всесвітнього Саміту ООН 2005 року наша країна рішуче підтримала пропозицію про перетворення Комісії ООН з прав людини на Раду ООН з прав людини, що відповідало б все більш зростаючому значенню прав людини для прогресивного розвитку людства.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також

Читайте также