В Киеве и Виннице превышен эпидемический порог заболеваемости гриппом

15.02.2005, 11:21

По состоянию на 14 февраля, согласно данным Украинского центра гриппа, уровень заболеваемости в 10 контрольных городах по сравнению с прошлой неделей вырос на 29% (зарегистрировано 77,842 тыс. больных). (укр.)

Епідемічний поріг був перевищений у Вінниці - на 35,1% та у Києві - 14,2%. У деяких містах рівень зростання захворюваності серед населення був більшим - у містах Донецьку, Львові та Сімферополі показники наблизились до епідпорогу. найбільший відсоток

Серед дітей 0-2 років показник захворюваності сягав 17,1%, а дітей 3-6 років - 19,8%.

Вірусологічною лабораторією Київської міської санепідстанції виділено 2 ізолята вірусу грипу А (H1N1), а вірусологічною лабораторією Рівненської обласної санепідстанціїї - 1 вірус грипу В.

Грип - це гостре інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом і уражує верхні дихальні шляхи. За своїм соціальним значенням грип посідає перше місце серед хвороб людини - захворюваність на грип та ГРВІ перевищують сумарну захворюваність на всі інші інфекції.

Підтипи вірусів грипу А та грипу В у людини спричиняють епідемії, які призводять:

- до масової захворюваності більшої кількості населення;

- до значного підвищення смертності серед представників груп підвищеного ризику;

- до збільшення витрат на лікування та економічні втрати.

В період епідемії грипу припадає 10-15% тимчасової непрацездатності населення: до 40% всіх захворювань серед дорослих та більше за 60% захворювань серед дітей. Поза епідемією грип складає 80% всієї інфекційної патології.

Грип є серйозною хворобою, яка може призвести до тяжких ускладнень з боку легеневої, серцево-судинної, нервової, ендокринної систем.

Для запобігання захворювань на ГРВІ та грип потрібно, в першу чергу, уникати переохолоджень, тепло вдягатися. Тим, хто вже має прояви захворювання, як то навіть незначне підвищення температури чи нежить, при можливості уникати широкого кола спілкування, - адже навіть один хворий при тісному спілкуванні інфікує значну кількість людей.

Міністерство охорони здоров'я закликає громадян при перших ознаках ГРВІ обов'язково звертатися до лікаря
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також