АМКУ оштрафовал "Укрзализныцю" на 40 тысяч гривен

25.02.2005, 10:48

Антимонопольный комитет (АМК) Украины, рассмотрев дело о злоупотреблениях монопольным положением при установлении цен на перевозку грузов, обязал Государственную администрацию железнодорожного транспорта "Укрзализныця" прекратить неправомерные действия и наложил на нее штраф в размере 40 тыс. грн. (укр.)

З березня по липень 2004 року "Укрзалізниця" своїми розпорядженнями самостійно встановила нові тарифи на перевезення вантажів приватними вагонами, змінивши рівень знижок до тарифів. В результаті, тарифи на цей вид перевезень на 40% перевищили рівень, встановлений законодавством. Це викликало низку скарг підприємців.

Розгляд звернень показав, що тарифи на перевезення вантажів регулюються державою, і "Укрзалізниця" не мала повноважень їх підвищувати. Комітет визнав такі дії неправомірними та надав відповідні рекомендації, які монополіст проігнорував. Наступним кроком АМКУ стало розслідування справи та застосування санкцій.

Коментуючи рішення, голова Комітету Олексій Костусєв наголосив: "Для розвитку залізничного транспорту Уряд встановив спеціальні тарифи на перевезення вантажів у приватних вагонах. Цим передбачалось стимулювати поповнення вагонного парку, дефіцит якого складає близько 30%. "Укрзалізниця" вже відреагувала на наше рішення. Вона визнала і припинила порушення. Комітет сподівається, що цей крок сприятиме розвитку конкуренції, а в майбутньому дозволить знизити вартість перевезень."
По материалам пресс-релиза АМКУ.

Читайте також