Создана рабочая группа по решению проблем государственного регулирования и контроля авиационной отрасли Украины

25.02.2005, 10:48

По поручению Президента Украины Виктора Ющенко Министерством транспорта и связи Украины создана рабочая группа, в состав которой вошли специалисты авиационной отрасли. Она будет решать проблемы улучшения условий государственного регулирования и контроля авиационной отрасли Украины, создания благоприятных условий для деятельности авиапредприятий государственной формы собственности и создания конкурентной среды на рынке международных и внутренних авиаперевозок. (укр.)

Робоча група, за особистим дорученням міністра Євгена Червоненка, також вирішує питання по реорганізації та виведенню з кризи ВАТ "Авіакомпанія "Авіалінії України" та відновленню її роботи в статусі національного авіаперевізника.

Нагадаємо, що в зв'язку з відсутністю льотної придатності повітряних суден Державіаслужба позбавила в липні 2004 року "Авіалінії України" сертифіката експлуатанта, який дає право на здійснення авіаперевезень. Нині 158 працівників авіакомпанії залишаються без роботи, заборгованість по зарплаті складає 1 млн. 14 тис. грн.

Одним із варіантів вирішення всього комплексу проблем української авіації робоча група вбачає в створенні Державного концерну по виробництву літаків та Державної корпорації авіаперевізників та їх тісній взаємодії.

Створення Державного концерну по виробництву літаків, в який входитимуть національні виробники авіаційної техніки, конструкторські бюро, лізингові та фінансові компанії, дозволить реалізувати ефективну фінансову підтримку вітчизняного літакобудування, модернізувати та поповнити парк авіакомпаній вітчизняними літаками, зменшити собівартість українських літаків тощо.

Створення Державної корпорації авіаперевізників, в яку входитимуть державні авіакомпанії, дозволить ефективно використовувати авіаційну техніку, забезпечити конкурентоспроможну присутність державних авіакомпаній на ринку авіаційних перевезень, зніме навантаження на бюджетні кошти для організації авіаперевезень на державне замовлення, підніме рівень безпеки польотів і, що головне, дозволить вивести ВАТ "Авіалінії України" з кризового стану без величезних вливань держаних коштів, а за рахунок ефективного використання трудових і матеріальних ресурсів авіакомпанії всередині корпорації.

На думку членів робочої групи, з-за умови плідної взаємодії концерну та корпорації, чіткого державного регулювання їх діяльності й ефективного використання державного майна в України є реальні перспективи зайняти передові позиції в світовій авіації.
По материалам пресс-службы Министерства транспорта Украины.

Читайте також