Уровень заболеваемости гриппом в Украине увеличился на 28,8%

08.02.2005, 12:06

На пятой неделе 2005 года (по состоянию на 7 февраля) согласно данным Украинского центра гриппа уровень заболеваемости в 10 контрольных городах по сравнению с прошлой неделей возрос на 28,8% (на 4-й неделе - с 24 по 30 января - количество заболевших составляло 46856 случаев). (укр.)

Проте, в окремих містах рівень зростання захворюваності серед населення був більшим: у м. Чернігові - на 38,3%; м. Донецьку - на 37,7%; м. Дніпропетровську - на 29,5%; м. Києві - на 36%.

Епідемічний поріг у жодному з контрольних міст не був перевищений, однак у містах Вінниці, Львові та Чернігові показники захворюваності були найбільш близькими до порогу.

Серед дітей шкільного віку найбільше зростання захворюваності спостерігалось серед дітей 7-14 років - на 47,8%.

Однак у м. Києві зростання захворюваності у цій групі дітей становило 59,3%, у Донецьку та Дніпропетровську - 55,3%, Чернігові - 50,6%, Сімферополі - 47,4%, Харкові та Одесі - 37 %, Запоріжжі - 34,3%.

Вірусологічною лабораторією Київської міської санепідстанції виділено 2 ізолята вірусу грипу А (H1N1), а вірусологічною лабораторією Рівненської обласної санепідстанціїї - 1 вірус грипу В.

Грип - це гостре інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом і уражує верхні дихальні шляхи. За своїм соціальним значенням грип посідає перше місце серед хвороб людини - захворюваність на грип та ГРВІ перевищують сумарну захворюваність на всі інші інфекції.

Підтипи вірусів грипу А та грипу В у людини спричиняють епідемії, які призводять:

- до масової захворюваності більшої кількості населення;

- до значного підвищення смертності серед представників груп підвищеного ризику;

- до збільшення витрат на лікування та економічні втрати.

В період епідемії грипу припадає 10-15% тимчасової непрацездатності населення: до 40% всіх захворювань серед дорослих та більше за 60% захворювань серед дітей. Поза епідемією грип складає 80% всієї інфекційної патології.

Грип є серйозною хворобою, яка може призвести до тяжких ускладнень з боку легеневої, серцево-судинної, нервової, ендокринної систем.

Для запобігання захворювань на ГРВІ та грип потрібно, в першу чергу, уникати переохолоджень, тепло вдягатися. Тим, хто вже має прояви захворювання, як то навіть незначне підвищення температури чи нежить, при можливості уникати широкого кола спілкування, - адже навіть один хворий при тісному спілкуванні інфікує значну кількість людей.

Міністерство охорони здоров'я закликає громадян при перших ознаках ГРВІ обов'язково звертатися до лікаря.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також