Правительство принимает меры по насыщению рынка мясной и рыбной продукцией

01.04.2005, 11:04

Поиску оптимального решения насыщения рынка Украины мясной и рыбной продукцией и стабилизации цен была посвящена встреча премьер-министра Украины Юлии Тимошенко и других членов правительства с крупнейшими отечественными импортерами продовольственных товаров. (укр.)

Ситуація, яка сьогодні склалася на вітчизняному ринку продовольчих товарів, особливо м'ясної та рибної продукції, хвилює кожного українця. Адже ціни на м'ясо і рибу протягом останніх місяців невпинно зростають. Це пов'язано, у першу чергу, з непрофесійними діями попереднього Кабміну, який здійснював популістські соціальні кроки, що призвели до інфляції.

Окрім того, значна частина м'яса та м'ясної продукції протягом останніх років ввозилася в Україну через спеціальні економічні зони, користуючись при цьому значними податковими пільгами. Бюджет недотримував величезні кошти, "ділки" мали надприбутки, а вітчизняна продукція ставала неконкурентноспроможною.

Новий уряд прагне максимально захистити інтереси національного виробника, створюючи рівні конкурентні умови на ринку продовольства. Зокрема, ліквідовано податкові пільги для суб'єктів підприємницької діяльності, які розташовувалися в спеціальних економічних зонах та на територіях приоритетного розвитку. Завдяки реалізації урядової програми "Контрабанда-СТОП" призупинено потік контрабандної продукції.

Проте, на жаль, на сьогодні вітчизняні м'ясовиробники здатні забезпечити потреби внутрішнього ринку лише на 60%. Тому уряд намагається вжити ефективних заходів для насичення внутрішнього ринку якісною продукцією з м'яса та риби та недопущення подальшого зростання цін на ці групи товарів. Пошуку спільної відповіді саме на це актуальне запитання була присвячена зустріч прем'єр-міністр України Юлії Тимошенко та інших урядовців з найбільшими вітчизняними імпортерами продовольчих товарів.

Під час зустрічі Юлія Тимошенко повідомила імпортерів про низку законопроектів, ухвалених урядом на вчорашньому засіданні і направлених на розгляд Верховної Ради для першочергового розгляду. На думку урядовців, ці рішення дозволять стабілізувати цінову ситуацію на продовольчому ринку. Зокрема, уряд пропонує Верховній Раді створити на базі Державного резервного фонду спеціальні резерви м'яса й риби з подальшими державними інтервенціями на український ринок для стабілізації цін на цю продукцію.

Кабінет Міністрів також планує зменшити ставки ввізного мита на ці групи товарів. Митні тарифи на продовольчі товари, які діють на сьогодні, практично унеможливлюють легальний імпорт. Тому уряд пропонує парламентарям знизити ставку мита на м'ясо і м'ясопродукти до 10%, а на більшість видів риби, зокрема на ту, яка не виловлюється в акваторії України, встановити нульову ставку.

Після жвавої дискусії, яка відбулася між урядовцями та імпортерами, прем'єр-міністр дала низку доручень урядовим органам щодо суттєвого спрощення митних процедур при ввезенні продовольчих товарів на територію України. На думку урядовців, це дозволить наповнити вітчизняний ринок м'ясною та рибною продукцією.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також