Цель создания резервного фонда госбюджета не достигнута

26.04.2005, 12:06

Коллегия Счетной палаты, рассмотрев результаты проверки использования средств резервного фонда госбюджета за 2004 год, сделала вывод, что в прошлом году цель, для которой был создан названный фонд, в целом не достигнута. (укр.)

Кабінет Міністрів при прийнятті рішень про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету, продовжував ігнорувати висновки Колегії Рахункової палати, зроблені у попередні роки, порушував вимоги статті 24 Бюджетного кодексу України та затвердженого власною постановою Порядку використання цих коштів. Аудиторами встановлено, що 73,6% обсягу резервного фонду держбюджету або 221 млн. грн., виділено у 2004 році з порушенням чинного законодавства.

Недотримувалися вимоги спрямування коштів лише для здійснення видатків, що не могли бути передбачені при складанні проекту державного бюджету, заборони фінансування інших непередбачених заходів у частині проведення капітального ремонту та реконструкції. Всупереч існуючому порядку, на здійснення інших заходів, не пов'язаних з ліквідацією надзвичайних ситуацій, спрямовано 65% від загального обсягу зазначеного фонду при граничному розмірі не більше 20%.

Органами Державного казначейства допускалося проведення видатків за відсутності затвердженого у встановленому порядку переліку невідкладних заходів з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Негативна практика виділення коштів з резервного фонду бюджету наприкінці року призвела до відволікання 23 млн. грн. у дебіторську заборгованість. Про неефективне використання коштів, виділених з резервного фонду, свідчать постійні їх залишки на рахунках розпорядників коштів та повернення до бюджету 8,9 млн. грн.

За результатами вибіркових перевірок аудитори встановили, що головними розпорядниками коштів на місцях не було забезпечено здійснення належного внутрішнього контролю за використанням коштів резервного фонду, внаслідок чого допущено порушення терміну попередньої оплати за рахунок бюджетних коштів, тендерної процедури та державних будівельних норм на загальну суму 7,6 млн. грн.

Невиділення з резервного фонду держбюджету коштів у обсягах, необхідних для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та недофінансування цих заходів за рахунок коштів місцевих бюджетів зумовлює негативні соціальні, економічні та екологічні наслідки.

Незважаючи на висновок Колегії Рахункової палати, зроблений за результатами попередньої перевірки, стан справ з поверненням до державного бюджету коштів резервного фонду, виділених у 1997-2000 роках як фінансова допомога, не поліпшився. На 1 січня 2005 року залишок заборгованості становив 241,6 млн. грн. (у 2004 році було повернено лише 1,3 млн. грн.).

Висновки Колегії Рахункової палати направлено Кабінету Міністрів України, Мінекономіки та Мінфіну для вжиття заходів щодо усунення виявлених порушень.
По материалам пресс-службы Счетной палаты Украины.

Читайте також