Правительство утвердило финансовые планы еще пяти государственных монополий

23.04.2005, 16:54

Кабинет министров Украины на своем заседании под председательством премьер-министра Юлии Тимошенко, утвердил финансовые планы еще пяти компаний, учредителем которых является правительство и которые занимают монопольное положение на внутреннем рынке. (укр.)

Це - національних акціонерних компаній "Нафтогаз України" та "Енергетична компанія України", національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом", державної акціонерної компанії "Хліб України", а також державної компанії "Укрекокомресурси".

Затвердження фінансових планів передбачає збільшення доходів до державного бюджету у порівнянні з минулим роком на 8,6 млрд. грн. Окрім того, "Енергетична компанія України", "Хліб України" та "Енергоатом", які завершили минулий фінансовий рік із збитками, у цьому році мають перейти на прибуткову роботу.

Зокрема, якщо "Енергетична компанія України" за результатами минулого року мала збитки у розмірі 727 млн. грн., то затверджений фінансовий план передбачає отримання в 2005 році 604 млн. грн. чистого прибутку. Крім того, планується, що компанія додатково сплатить до бюджету майже один мільярд гривень у вигляді податків та інших відрахувань.

Чистий прибуток "Енергоатома" за підсумками роботи в 2005 році складе 976 млн. грн. у порівнянні зі збитками в 841 млн. грн. у 2004 році. Окрім того, бюджет цього року отримає додатково від цієї компанії у порівнянні з минулим роком 940 млн. грн. Прем'єр-міністр пояснила збитки компанії торік тим, "що усе купувалося через колосально завищені ціни і виводилося через дочірні компанії та через посередників".

"ДАК "Хліб України" зі збиткової також переходить у досить серйозну прибуткову компанію", - наголосила Юлія Тимошенко. Якщо минулий рік компанія закінчила зі збитками в 66 млн. грн., то фінансовий план на 2005 рік передбачає отримання чистого прибутку у розмірі 56 млн. грн.

НАК "Нафтогаз України" у 2005 році збільшить сплату податків до бюджету на 4,625 млрд. грн. - до 8,725 млрд. грн., а також чистий прибуток - до 1,6 млрд. грн. У цілому додаткові надходження до держбюджету від компанії в поточному році мають скласти більше 6 млрд. грн.

Глава Уряду заявила, що такі кошти були у НАК і раніше, але вони "зливалися в певні кишені". За її словами, Уряд має намір з'ясувати, чому ці гроші не потрапляли до бюджету. "Це наш перший крок. Ми ще не дійшли до експорту газу через Україну. Результати перевірки будуть лише за півмісяця", - сказала Юлія Тимошенко.

Прем'єр-міністр також зазначила, що фінансові плани ще будуть деталізуватися за рахунок затвердження фінпланів підприємств, що входять до складу державних холдингів, зокрема "Нафтогазу України" та "Енергетичної компанії України".

Уряд відклав затвердження фінансових планів компаній "Украагролізинг" і "Укрресурси". Як зазначила прем'єр-міністр, урядовцям поки що не зрозуміло, чому отримавши з бюджету 1,1 млрд. грн., "Украгролізинг" запланував прибуток у розмірі лише 2,5 млн. грн. і практично не забезпечує повернення державних коштів.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також