Укравиапром при использовании бюджетных средств нарушает действующее законодательство

14.04.2005, 17:07

5 миллионов 813 тысяч 900 гривен бюджетных средств - третью часть общего объема расходов использовано в 2004 году Укравиапром с нарушением действующего законодательства. (укр.)

Крім цього, у попередні роки з порушенням чинного законодавства ним використано 2 мільйони 520,5 тисяч гривень. Неефективне використання Укравіатрансом коштів державного бюджету у попередні роки становило 120,2 тис. гривень. Це виявила перевірка, проведена Рахунковою палатою.

Аудиторами встановлено, що Кабінетом Міністрів України разом з Державним департаментом авіаційного транспорту і Державною службою України з нагляду за забезпеченням безпеки авіації у 2004 році не здійснено належного нормативно-правового врегулювання питань, пов'язаних із наглядом за безпекою авіації, а вимоги нормативно-правових актів, якими визначалися відповідні заходи з цього напрямку, виконувалися незадовільно, що не забезпечувало законного та ефективного використання бюджетних коштів.

Протягом тривалого часу в Укравіатрансі були наявні кошти в обсягах, які перевищували реальну потребу в них, що свідчить про недоцільність формування в таких розмірах спеціального фонду державного бюджету для фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність та участь України у міжнародних авіаційних організаціях.

Включення Державного спеціалізованого фонду фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність та участь України у міжнародних авіаційних організаціях до Державного бюджету України спричинило неузгодженість окремих вимог Положення про фонд, із нормами законодавчих та нормативно-правових актів, які регламентують порядок використання бюджетних коштів. Крім цього, Страховий фонд безпеки авіації з самого початку виявився по суті недієздатним і непрацюючим. Як наслідок, мета створення фонду щодо відшкодування втрат потерпілим від авіаційних подій та підтримання належного рівня безпеки авіації не досягнута.

Перевіркою встановлено, що у 2004 році Укравіатрансом за рахунок коштів, передбачених на його утримання, як урядового органу державного управління, виплачувалася заробітна плата фахівцям, які не є державними службовцями і статус яких не врегульовано. Це призвело до використання з порушенням чинного законодавства коштів державного бюджету у сумі 3 мільйони 170,3 тис. гривень.

В порушення вимог статті 21 Бюджетного кодексу України Укравіатрансом з дозволу Кабінету Міністрів України на надання безпроцентних цільових позик та фінансування судових витрат ВАТ "Авіакомпанія "Авіалінії України" використано бюджетні кошти у сумі 2 мільйони 131,5 тис. грн., що може призвести до втрат державного бюджету у зазначеній сумі.

У 2004 році, всупереч власному наказу, Укравіатрансом, безпідставно, до повного виконання умов договорів НДДКР, було повністю оплачено за рахунок бюджетних коштів роботи за 37 договорами на загальну суму 1 мільйон 138,4 тисяч гривень.

Проведені Рахунковою палатою зустрічні перевірки виконавців науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт за договорами, укладеними Укравіатрансом у 2004 році, свідчать про фактичне нанесення шкоди державі в сумі 435 тис. гривень.

Керівником Укравіатрансу за відсутності правових підстав було відправлено посадових осіб Секретаріату Кабінету Міністрів України у відрядження до Об'єднаних Арабських Еміратів, витрати на поїздку (16 тис. грн.,) проведено за рахунок коштів, передбачених на утримання Укравіатрансу, що є використанням коштів державного бюджету з порушенням чинного законодавства.

Перевіркою встановлено, що неналежне виконання Міністерством фінансів України повноважень, покладених на нього Бюджетним кодексом України, щодо контролю за дотриманням бюджетного законодавства на кожній стадії бюджетного процесу, а також неналежне планування Укравіатрансом обсягів надходжень до Державного спеціалізованого фонду фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність та участь України у міжнародних авіаційних організаціях, відсутність економічних обґрунтувань та розрахунків зумовлювало на протязі останніх п'яти років постійне заниження планового обсягу надходжень до фонду.

За результатами розгляду матеріалів перевірки Колегія Рахункової палати направила інформацію Верховній Раді України, висновки - Кабінету Міністрів України та Державній службі України з нагляду за забезпеченням безпеки авіації для відповідного реагування та вжиття заходів по усуненню виявлених порушень.
По материалам пресс-службы Счетной палаты Украины.

Читайте також