Государственные инвестиции на личное обогащение

22.04.2005, 16:07

Украинская государственная инновационная компания потратила государственные средства (32 млн. грн.) на создание Украинского банка реконструкции и развития с нарушениями действующего законодательства и неэффективно. (укр.)

Вона не забезпечила контролю за використанням цих коштів Українським банком реконструкції та розвитку, що спричинило фінансові збитки державі, - це один з висновків, зроблених Колегією Рахункової палати , яка розглянула звіт про результати перевірки використання державних коштів та активів на створення Українського банку реконструкції та розвитку.

Ідея створення державного банку для підтримки інноваційно-інвестиційних проектів блукала по владних кабінетах з 1993 по 2003 рік.

У Державному бюджеті України на 2002 рік навіть були передбачені на цю мету, але не використані спеціальні видатки у сумі 30 млн. грн.

Незважаючи на негативний міжнародний досвід діяльності подібних структур, уряд, очолюваний Януковичем В. Ф., у 2003 році на пропозицію Української державної інноваційної компанії прийняв рішення про створення Українського банку реконструкції та розвитку.

Як встановили аудитори Рахункової палати, рішення Кабінету Міністрів (прем'єр-міністр - Янукович В. Ф.) щодо створення Українського банку реконструкції та розвитку не узгоджувалося з вимогами чинного законодавства та не врахувало обов'язкові умови створення державного банку.

Подальша безконтрольність за виконанням цього рішення дозволила Українській державній інноваційній компанії діяти на власний розсуд щодо питання організаційно-правової форми створення банку, визначення засновників та джерел формування його статутного капіталу.

Внаслідок цього, замість державного банку було створено закрите акціонерне товариство та неефективно і нецільово використано державні кошти.

Приватними співзасновниками банку, внісши власні 1,5 тис. грн., стали три керівники Української державної інноваційної компанії, а їх частка (0,005%) статутного капіталу перетворила цей банк у недержавний.

У процесі формування статутного капіталу банку керівництво державної компанії без урахування державних інтересів розмістило в ЗАТ "Український кредитний банк" 16 млн. грн. та безкоштовно зберігало їх там протягом місяця, замість перерахування на накопичувальний рахунок Національного банку України, чим завдало державній компанії збитків у сумі понад 50 тис. грн.

Перевіркою встановлено, що Українська державна інноваційна компанія, як основний засновник банку та Спостережна рада банку, сформована із керівних працівників цієї ж компанії, не організували й не забезпечили належного контролю за діяльністю банку та захисту державних інтересів.

У цих умовах голова правління банку - Рябоконь О. В. перевищував встановлені статутом повноваження. Так, замість виконання основних статутних положень, ним було перераховано 93% статутного капіталу (30 млн. грн.) на кореспондентський рахунок в Український кредитний банк, чим вилучено їх з обороту та фактично заблоковано діяльність Українського банку реконструкції та розвитку.

Він незаконно перебрав повноваження Спостережної ради щодо встановлення умов оплати праці членам Правління банку, внаслідок чого спричинено переплату у 2004 році в сумі понад 78 тис. грн.

Аудиторами Рахункової палати встановлено, що мета створення Українського банку реконструкції та розвитку не досягнута - його банківська діяльність, через два роки з часу заснування, досі не розпочата. Статут банку прийнято без погодження з Кабінетом Міністрів України, та незважаючи на створення банку на 99,99% за державні кошти, його виведено з-під контролю держави.

В результаті, державні кошти у сумі 32 млн. грн. використано неефективно, за 2004 рік, замість запланованого прибутку 2,5 млн. грн., банк зазнав 560 тис. грн. збитків, нераціональні витрати на утримання фактично непрацюючого банку склали понад 2,2 млн. грн.

Колегія Рахункової палати вважає, що реалізація цього проекту у такий спосіб дискредитує необхідність всілякої підтримки інноваційно-інвестиційного напряму економічного розвитку країни.

У ході проведення Рахунковою палатою перевірки постановою Кабінету Міністрів України звільнено з посад Голову правління державної інноваційної компанії Рижова В. Л. та його заступників, Спостережною радою звільнено голову правління банку Рябоконя О. В. за грубе порушення трудових обов'язків керівником установи, органами прокуратури порушено кримінальну справу.

Колегія Рахункової палати поінформувала про результати перевірки Верховну Раду України та Кабінет Міністрів України. Матеріали перевірки передано до органів прокуратури України.
По материалам пресс-службы Счетной палаты Украины.

Читайте також