МИД Украины потребовал разъяснения от белорусских властей по поводу ареста украинцев

28.04.2005, 11:47

27 апреля в Министерство иностранных дел Украины был приглашен советник-посланник Посольства Республики Беларусь в Украине, которому было передано ноту МИД Украины с требованием предоставить разъяснения относительно ситуации, которая сложилась в связи с задержанием 26 апреля белорусскими правоохранительными органами пяти граждан Украины. (укр.)

27 квітня ц. р. до МЗС України був запрошений радник-посланник Посольства Республіки Білорусь в Україні, якому було передано ноту Міністерства закордонних справ України з вимогою надати роз'яснення щодо ситуації, яка склалася у зв'язку із затриманням 26 квітня ц. р. білоруськими правоохоронними органами п'яти громадян України.

У документі, переданому білоруському дипломату, наголошується, що з моменту затримання громадян України білоруською стороною по відношенню до них були порушені положення Віденської конвенції про консульські зносини та Європейської конвенції про захист прав і основних свобод людини.

Крім того, відсутність можливості у затриманих громадян України на початковому етапі зустрітися з українським консулом негативно вплинула на їх правовий захист. Білоруський суд не взяв до уваги цю обставину, а також не надав повноцінної можливості адвокату української сторони здійснювати захист громадян України під час судового слухання.

Міністр закордонних справ України Б. Тарасюк доручив Посольству України в Мінську довести позицію України з цього питання до відома білоруського керівництва та вжити відповідних заходів.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також