В Украине отметили Всемирный день здоровья

08.04.2005, 14:47

По случаю Всемирного дня здоровья Министерство здравоохранения Украины провело пресс-конференцию по вопросам репродуктивного здоровья женщины. (укр.)

З нагоди Всесвітнього дня охорони здоров'я, який проходить в цьому році під гаслом "Не залишимо без уваги жодної матері, жодної дитини", Міністерство охорони здоров'я провело прес-конференцію, присвячену питанням репродуктивного здоров'я, від якого залежить здоров'я матері та дитини. Прес-конференція проходила в Інституті педіатрії, акушерства та гінекології АМН України (ІПАГ), який є базою в реалізації Національної програми "Репродуктивне здоров'я 2001-2005".

Державна політика у сфері охорони здоров'я зорієнтована на збереження здоров'я матерів та дітей і, перш за все, репродуктивного - як складової забезпечення умов відтворення українського населення. "Проблеми покращання репродуктивного здоров'я вийшли за межу медичних і мають характер соціальний, - констатувала у виступі директор ІПАГ академік О. М. Лук'янова,- бо залежать не лише від медичної допомоги, а й соціального добробуту, умов життя, харчування, екологічної ситуації тощо. Підвищення народжуваності, забезпечення умов для збереження репродуктивного здоров'я, підтримки сімей з дітьми та посилення соціального захисту материнства та дитинства - основні завдання реформи у сфері охорони материнства і дитинства відповідно до державної програми і політики. "

Впровадження програми "Репродуктивне здоров'я" дало позитивні результати: зменшилась кількість абортів серед жінок молодого віку та підлітків, завдяки проведенню обстеження вагітних жінок на виявлення інфекцій, що передаються статевим шляхом (кожна вагітна жінка безоплатно проходить обстеження на виявлення TORCH-інфекцій), з'явилась позитивна тенденція щодо інфекційної захворюваності серед даного контингенту тощо. В останні роки суттєво знизились такі важливі показники для держави, як дитяча і материнська смертність.

З метою збереження репродуктивного здоров'я жінки введені в практичну діяльність стандарти та клінічні протоколи надання акушерської та гінекологічної допомоги, які базуються на даних науково-доказової медицини, передового вітчизняного та міжнародного досвіду, а також рекомендацій ВООЗ. Вони спрямовані, перш за все, на профілактику у збереженні репродуктивного здоров'я, а саме на попередження виникнення патології репродуктивного здоров'я на етапі вагітності, здорового способу життя під час вагітності та забезпечення комфортних умов народження дитини. Впровадження виключно грудного вигодовування, спільного перебування матері і дитини в післяпологовій палаті, психологічна підтримка збоку родини та медичних фахівців, можливіть присутності на пологах близьких жінки, повна її інформованість та погодження з планом медичної допомоги - нововведення, які сприяють профілактиці порушень та зменшенню ускладнень під час пологів, покращують здоров'я і матері, і дитини.

Однак досягнуті результати впровадження Програми не дали змоги в повній мірі вирішити проблеми репродуктивного здоров'я в Україні. Не дивлячись на стійкі позитивні тенденції до зниження, показники рівня загальної смертності населення вдвічі перевищують рівень народжуваності і залишаються ще значно вищими, ніж в більшості країн Європи, що негативно впливає на репродуктивний потенціал країни.

За 2004 р. показник материнської смертності становить 13,5 на 100 тис. народжених живими (очікуваний - 22,0), відповідно малюкова смертність 9,6 на 1000 народжених живими (11,5); аборти складають 21,1 на 1000 жінок фертильного віку (25,0); інфекції, що передаються статевим шляхом - сифіліс - 48,7 на 100 тисяч населення; застосування контрацепції як альтернативи небажаній вагітності - 12,4% (12%).

Залишаються високими показники екстрагенітальної патології у вагітних, а саме за даними 2004 року на 100 вагітностей хвороби системи кровообігу становлять 6,6; хвороби сечостатевої системи -16,5; анемії - 36,4.

Стан здоров'я дітей 0-14 років включно продовжує залишатися незадовільним. В 2004 році поширеність захворювань у дітей віком 0-14 років складала 1790,91 на 1000 відповідного населення проти 1343,6 в 1990 році; захворюваність - 1307,39 проти 1070,0.

Зниження рівня материнських та малюкових втрат стало вагомим позитивним внеском у вирішення демографічної проблеми. Однак складними проблемами залишаються невиношуваність (щорічні репродуктивні втрати складають близько 40 тис.) та безплідність, яка стосується близько 1 млн. подружніх пар.

Незадовільним є рівень обізнаності та поінформованості населення з питань репродуктивного здоров'я та планування сім'ї, зокрема у сільській місцевості, потребує удосконалення підготовка медичних працівників (особливо сімейних лікарів), соціальних та педагогічних працівників, є нагальна потреба у розробці державних комплексних підходів до програми статевого виховання підлітків та молоді, розробка стратегії забезпечення населення контрацептивами, як одного з основних аспектів планування сім'ї, покращання репродуктивного здоров'я чоловіків та залучення їх до активної участі у плануванні сім'ї, впровадження інтегрованого підходу до надання медичної допомоги з питань репродуктивного здоров'я.

З метою збереження досягнутих результатів у сфері репродуктивного здоров'я та подальшого вирішення проблем здоров'я населення України розробляється Національна програма "Репродуктивне здоров'я сім'ї на 2006-2010 роки" - правонаступниця Національної програми "Репродуктивне здоров'я сім'ї на 2001-2005". Взято курс на посилення ролі сімейного лікаря і лікаря загальної практики, важливо готувати їх з питань збереження здоров'я населення репродуктивного віку, проведення раз'яснувальної роботи щодо батьківської відповідальності і значення у здоров'ї своїх дітей.

Нова програма вимагатиме підтримки Уряду, державних структур та громадських організацій і засобів масової інформації.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також