Готов к первому чтению проект закона об адвокатуре

17.05.2005, 11:06

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам законодательного обеспечения правоохранительной деятельности рекомендует парламенту принять за основу в первом чтении проект закона об адвокатуре. (укр.)

Цей проект закону внесений народними депутатами Маркуш М. А., Демьохіним В. А., Кармазіним Ю. А.

Законопроект спрямований на підвищення ролі адвокатури в суспільстві, розширення можливостей забезпечення конституційного права громадян на якісну і доступну правову допомогу, на покращення функціонування судової системи в умовах проведеної реформи, закріплення принципу змагальності та надання рівних прав сторонам у різних стадіях процесу, підвищення професійних гарантій адвокатської діяльності, соціального і правового захисту адвокатів.

Законопроектом про адвокатуру, поданого народними депутатами на заміну раніше поданих законопроектів NN 3061, 3061-1, внесено ряд змін і доповнень відповідно до зауважень, більшість з яких врахована.

Проектом передбачається розширення можливостей щодо доступу населення України до правової допомоги, зокрема запроваджується інститут правової допомоги, що надається безоплатно. Ці зміни передбачають збільшення фінансування з боку держави, але прийняття законопроекту в цілому не призведе до обтяження державного бюджету оскільки збільшення фінансування буде компенсоване тим, що:

- реорганізація юридичних компаній у адвокатські об'єднання призведе до збільшення числа суб'єктів, що надають правову допомогу, особливий порядок здійснення адвокатської діяльності, визнання її не підприємницькою, а також встановлення чіткого переліку організаційних форм адвокатської діяльності і механізму їх функціонування, спрощеного порядку оподаткування їх діяльності збільшить податкові надходження до бюджету;

- встановлення переліку підстав і вимог до осіб, що мають право на отримання допомоги, що надається безоплатно, порядку надання такої допомоги, а також порядку компенсації витрат адвокатам, які надають таку допомогу дозволить оптимізувати використання бюджетних коштів на ці цілі, а також зробити їх використання більш адресним, що призведе до суттєвої економії бюджетних коштів.

Комітет зазначив, що запропонований законопроект відповідає загальновизнаним міжнародним стандартам адвокатської професії і сприятиме подальшому зростанню авторитету України як держави, що дбає про практичне втілення звання правової. Він сприятиме захисту гарантованих законодавством прав та інтересів фізичних та юридичних осіб від різного роду порушень. Прийняття цього законопроекту також дозволить підняти на більш високий та якісніший рівень забезпечення конституційного права громадян на правову допомоги.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також